Četvrtak 11.02.2016.
12:30
S. Ban

Džinovski crteži

Naučnici veruju da su nastale u vreme Naska kulture između 400. i 650. godine nove ere. Ali, ne postoji pouzdano objašnjenje na koji način su oblici projektovani, s obzirom na to da su vidljivi samo iz vazduha.

wikimedia.org/Marcito
 

Jednostavnim uklanjanjem sloja tamnog kamenja rasutog po tlu, izlažući tako pogledu svetliji pesak koji je ležao ispod, Naske su stvarali šare koje su se u tom sušnom klimatskom području zadržale vekovima. Arheolozi misle da su i gradnja i održavanje tih linija bile "nešto poput podizanja katedrale".

Te linije nisu nastale istovremeno, na istom mestu i s istom svrhom. Mnoge od njih iscrtane su preko starijih, uz brisanja i ispravke koje otežavaju tumačenje. Skoro svi ti figurativni životinjski likovi, kao što su pauk i kolibrić, jednopotezni su crteži čije se linije nikad ne seku, što arheologe navodi na to da su se te linije iz običnih slika razvile u staze za obredne povorke.

Neki naučnici su formulisali teoriju po kojoj je narod Naska koristio proste alate i opremu za merenje da bi konstruisao linije. Studije su pronašle komade drveta na kraju nekih linija, što ide u prilog ovoj teoriji. Jedan takav komad je poslat na analizu koja je potvrdila korišćenje ovog alata u vreme kada su linije nastale.

Neki su išli i dalje u svojim proučavanjima, pa su korišćenjem alata i tehnologije koja je bila dostupna narodu Naske, napravili kopije tih linija na nekom drugom mestu. Ova metoda se pokazala kao izuzetno tačna i precizna. Ipak, i pored zvaničnog stava mnogih antropologa, Naska linije su i dalje misterija za veliki broj naučnika koji zvaničnu teoriju nisu prihvatili.


 


 

2024 © - Vesti online