Utorak 09.02.2016.
12:04
Vestionline

Zašto se Amerikanci odriču državljanstva?

wikipedia.org
Stranci ga žele, Amerikanci ga se odriču...

I Amere ubi birokratija

Prema toj analizi, prošle godine, američkog pasoša se odreklo 20 odsto više ljudi nego godinu dana ranije, njih 4.279. Beznačajna brojka u odnosu na više od 300 miliona stanovnika, ali ovaj trend stručnjaci smatraju značajnim.

Mnogi među onima koji se odriču državljanstva žive u inostranstvu i ne žele više da se maltretiraju sa komplikovanim poreskim procedurama koje su novi zakoni dodatno otežali. U poređenju sa 2008. trajnog boravka ili državljanstva odreklo se 15 puta više ljudi, 2015. je bila treća rekordna godina zaredom.

Za razliku od većine drugih zemalja, SAD oporezuje sve prihode građana bez obzira na to gde oni žive i odakle dolaze prihodi. Za Amerikance koji žive u inostranstvu to znači gomile dokumenata koji su tako komplikovani da često moraju da plaćaju profesionalnu pomoć i deo prihoda koji ne uzme država da prebace advokatima i računovođama.

Američki državljani moraju da prijave i depozite na inostranim računima veće od 10.000 dolara. Zakoni o plaćanju američkih poreza iz inostranstva uvedeni su 2010. najviše zbog kompanija koje su iznosile kapital i selile sedišta iz SAD, čime je država gubila milijarde dolara poreskih prihoda, a kada su najveće švajcarske banke priznale da su pomagale američkim klijentima u izvlačenju kapitala na ofšor račune.

Treba napomenuti da oni koji podnesu zahtev za izlazak iz državljanstva ostaju na radaru poreznika dok se njihov zahtev ne odobri.

2024 © - Vesti online