Ponedeljak 24.05.2010.
04:50
Tanjug

Li: Potonuće broda ide na Savet bezbednosti

Li Mjung-bak

Li je u obraćanju naciji preko državne televizije rekao da će od Saveta bezbednosti na vanrednoj sednici zatražiti diskusiju o kaznenim merama međunarodne zajednice prema Severnoj Koreji, javile su svetske agencije.


"U konsultacijama sa ključnim zemljama, naša vlada će o ovome obavestiti Savet bezbednosti UN, kako bi međunarodna zajednica stala na našu stranu i proglasila Severnu Koreju krivom", rekao je on i dodao da su mnoge države izrazile punu podršku južnokorejskom stavu.


Predsednik je potonuće broda "Čeonan" nazvao "vojnom provokacijom" protiv njegove zemlje i dodao da će "Severna Koreja platiti cenu koja odgovara takvom provokativnom činu", prenela je iz Seula japanska agencija Kjodo.


Li je zatražio da se Severna Koreja odmah izvini međunarodnoj zajednici i da "odmah kazni" one koji su odgovorni za incident.


Kao jednu od protivmera svom severnom susedu, Li je naveo da će njegova zemlja zabraniti severnokorejskim brodovima prolaz kroz njene teritorijalne vode.


"Od ovog trenutka, nijednom severnokorejskom brodu nije dozvoljen prolaz kroz teritoriju koju mi kontrolišemo", naveo je predsednik.


Južnokorejska vlada objavila je prošle nedelje rezultate istrage koji su pokazali da je severnokorejska podmornica torpedovala "Čeonan", što je izazvalo eksploziju zbog koje je brod potonuo.


Južnokorejski predsednik Li je u petak nazvao incident ''vojnom provokacijom" i istakao da je njime prekršeno primirje iz 1953. godine, kojim je završen Korejski rat.


Severna Koreja je u petak saopštila da želi da njeni istražitelji prouče dokaze i optužila Južnu Koreju da lažno predstavlja incident.

2024 © - Vesti online