Utorak 09.02.2016.
09:37
Vestionline

Snažna kampanja za izlazak Velike Britanije iz EU

Reuters
Britanski premijer pod snažnom paljbom kolega

Podjednako nezadovoljstvo ispoljava deo medija pod uticajem evroskeptika, koja vodi snažnu kampanju u prilog takozvanog brexita. 

Kameron je svom snagom stao iza reforme evropskog bloka, predstavljen od strane Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta, da bi se zadovoljila dva ključna zahteva britanskog premijera. Kameron traži uvođenje kočnice za ulazak migranata, kao i da radnici iz zemalja EU u Britaniji moraju da provedu 4 godine pre nego što mogu da dobijaju socijalnu pomoć.

Preko referenduma do izlaska iz EU?

Mnogi britanski listovi poveli su žestoku kampanju protiv pomenutog plana, nazivajući ga farsom, iluzijom i prevarom britanskog naroda, što samo otežava nastojanja Dejvida Kamerona da uveri skeptike izvan i unutar svoje stranke da na referendumu, koji bi mogao da bude održan već u junu, glasaju protiv izlaska Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je na sednici Evropskog parlamenta podržao plan za koji je rekao da predstavlja pravedno rešenje za Britance.

- Oduvek govorim da želim da Velika Britanija ostane članica Evropske unije na bazi pravednog dogovora. Sporazum koji je predložen je pravedan i za Veliku Britaniju kao i za ostalih 27 članica. Evropski parlament je ključan faktor u ovom procesu i u tome igra ključnu ulogu - izjavio je Junker.

2024 © - Vesti online