Utorak 09.02.2016.
08:58
Vestionline

Bliži se kraj u Siriji?

Reuters
Vojnici Bašara al Asada slave pobedu nad džihadistima kod Alepa

Moć Rusije

"Sa druge strane, Sirija je još samo veštački geografski pojam. Mozaik od regiona, mesta, sela, oblasti i gradova u kojima reč imaju sirijska vlada, različite opozicione snage, ubilačke bande Islamske države i Nusra fronta. Ljudi, sirijski građani u tom krvavom građanskom ratu imaju samo jednu ulogu: oni su žrtve, čiji se život ne broji", smatra analitičar Aleksandar Kudašev, a prenose nemački mediji.

- Asad se vratio uz pomoć Rusa. Putin se odlučno umešao. Niko više ne govori o nekom arapskom proleću ili o lepoj ideji arapske demokratije. Taj san je postao iluzija. Međutim, niko ne može da kaže da li bi Sirija jednoga dana stvarno mogla da postane faktor stabilnosti - tvrdi ovaj stručnjak.

On dodaje: "Čitav Zapad, pre svega SAD, dakle Barak Obama, sve to posmatraju bespomoćno i pasivno. Oni znaju da vojna intervencija ništa ne donosi i da postoji rizik da se sve završi još većom eskalacijom sukoba. Na čijoj strani bi uopšte trebalo da se bore zapadne snage?"

Nemoć Zapada

- Zato se političari zalažu za mirovne pregovore u Ženevi, iako će oni biti nastavljeni tek krajem februara - smatra Kudašev.

- Zapad se nada da će se rešenje postići za pregovoračkim stolom, dok se u Siriji na terenu nastavljaju borbe. Odlučujuće pitanje glasi ko bi Sirijom trebalo da vlada nakon što se postigne mir? Opozicija, koja nikog nema iza sebe? Asad, podupret bajonetima Rusa? I da li će uopšte biti Sirije kao pre 2010. godine? Ostaje posredni rat i time rat dve regionalne sile: Saudijske Arabije i Irana. SAD će Saudijsku Arabiju još samo ograničeno da podržavaju - uveren je Kudašev.

- Pravi pobednik te ubilačke igra za prevlast je Iran. Kroz rat u Siriji i posle njega, Iran će biti glavna regionalna sila na Bliskom istoku. Završna bitka u Siriji je počela - zaključuje analitičar.

2024 © - Vesti online