Ponedeljak 08.02.2016.
20:59
Vestionline

Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji dobra stvar

Reuters/D.B.
Podrška ruskoj intervenciji: Karla Del Ponte

- Sve u svemu, mislim da je ruska intervencija dobra stvar, jer konačno neko vrši napade na te terorističke grupe - rekla je Del Ponte u intervjuu švajcarskoj televiziji RTS, a prenela je agencija AFP.

Ona je među te terorističke grupe uvrstila takozvanu Islamsku državu i Al Nusra front.

Bivša haška tužiteljka a sadašnja članica Komisije Ujedinjenih nacija za istragu o Siriji je ipak dodala da Rusi "izgleda ne prave dovoljnu razliku između terorista i drugih, a to nije dobro".

Del Ponteova (66) je takođe istakla kako smatra da Asad treba da bude uključen u mirovne pregovore.

- Ako želite prekid vatre, ako želite mir, prvo treba da pregovarate sa vladom - navela je Del Ponteova, istakavši da je pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević već bio pod istragom kad je sklopljen sporazum u Dejtonu 1995, kojim je okončan rat u Jugoslaviji.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navodela je u svom izveštaju da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene, međunarodno zabranjene, kasetne bombe.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije danas u Ankari da je užasnuta zbog patnji koje su izazvale ruske vazdušne operacije u Siriji. Opširnije u posebnoj vesti.

2024 © - Vesti online