Ponedeljak 08.02.2016.
15:30
Vesti

Utopio ih u kapi mastila

wikipedia.org/Obradovic Goran
Jovan Dučić

"Amerikanski Srbobran" je 4. novembra 1941. izašao u crnom okviru sa dokumentima o zločinima ustaša u NDH. Tu beše i izjava arhiepiskopa od Kanterberija, poglavara crkve u Engleskoj, da su ustaše u Hrvatskoj samo do početka avgusta 1941. masakrirale više od 180.000 Srba.

SNO je objavio proglas o savezu svih američkih Srba u borbi za "potpuno uništenje hitlerizma, nacizma, fašizma i ustaštva".

Radoju Kneževiću, ministru izbegličke vlade u Londonu, Dučić je pisao 1942. godine:

"Ja duboko žalim da i šefovi srpske demokratije nameću svoj diktat. A po novcu koji ovamo primaju 'misionari' u stotinama hiljada dolara, da ovamošnji svet uvere o 'jedinom putu', pokazuje se da otpočinje jedan ružna politika nasilja, za račun Hrvata i Slovenaca, koji su nas Srbe izdali...."

Kralj Petar Drugi Karađorđević je 1942. u Vašingtonu primio Dučića, a nekoliko nedelja kasnije, Milan Grol, ministar u izbegličkoj vladi, tražio je da se Dučić penzioniše: "Stvar je brutalno prosta: on ruši Jugoslaviju."

Odgovor na ovu optužbu Dučić je dao u poslednjoj knjizi "Verujem u Boga i Srpstvo". Tu je opisao neprilike koje su pratile Jugoslaviju od samog stvaranja. Pošto je ispevao pesmu "Vrbas" povodom pokolja Srba u Bosni, i u "Srbobranu" pisao o stradanju zemljaka, Hrvati su ga žestoko optuživali za šovinizam i to kod same izbegličke vlade u Londonu.

Pesnik je poručivao: "Udaviću ih u kapi mastila." Španska groznica pokosila ga je 7. aprila 1943. godine. Na odru Jovana Dučića bio je samo porodični venac, na njegovu želju, i venac kralja Petra.

2024 © - Vesti online