Ponedeljak 08.02.2016.
15:26
Vestionline

"Dajte pare, pa da vidimo šta ćemo sa izbeglicama"

Reuters
Ahmet Davutoglu i Angela Merkel razmatrali problem izbeglica

Turska će primiti skoro 30.000 ljudi koji su izbegli iz Sirije i gomilaju se na granici "kada to bude bilo potrebno" . rekao je Davutoglu i dodao da se ne može očekivati da Ankara sama ponese izbeglički teret.

Najnoviji razvoj situacije u Siriji predstavljaju pokušaj da se izvrši pritisak na Tursku i Evropu po pitanju migranata, rekao je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oko 30.000 Sirijaca se nagomilalo na granici na severozapadnim delom Sirije, koja ostaje zatvorena, kazao je Davutoglu.

U Turskoj je do sada utočište našlo 2,2 miliona Sirijaca, podseća Rojters. Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa, pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari.

Turska i Nemačka su dogovorile niz koraka za zaustavljanje priliva izbeglica iz Sirije u Evropu, uključujući i diplomatsku inicijativu za obustavljanje napada na Alepo, dodao je Davutoglu.

Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Evropi, u centru je diplomatskih napora Merkelove da smanji broj izbeglica koje stižu u Nemačku. Turska je prihvatila u novembru prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala finansijsku pomoć od tri milijardi evra.

2019 © - Vesti online