Ponedeljak 08.02.2016.
15:11
Vestionline

Ode Tucović sa Slavije, dobićemo - fontanu!

en.wikipedia.org
Umesto Dimitrija Tucovića dobićemo - fontanu

Skupština Beograda je saopštila da je na osnovu idejnog rešenja uređenja i rekontrukcije Trga Slavija i podzemnih pešačkih prolaza sa novim "Platoom Dimitrija Tucovića", predviđeno da se spomenik izmesti na novi plato trga, a posmrtni ostaci premeste u Aleju velikana.

Novi plato nalaziće se na prostoru u okviru bloka između ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Trga Slavija.

Odluka da se spomenik Dimitriju Tucoviću sa Slavije izmesti na plato koji će nositi njegovo ime ispred zgrade Narodne banke Srbije, donela je beogradska vlast 2014. godine.

Tucović će premeštanjem posmrtnih ostataka po šesti put najverovatnije postati srpski rekorder po broju zvaničnih ispraćaja na onaj svet!

Nije Tucović jedini putnik na onom svetu

Nije Dimitrije Tucović jedini poznat Srbin koji je nakon oproštaja od ovozemaljskog života krenuo na velika putovanja po onom svetu.

Vuk Karadžić, otac naše pismenosti, do sada je tri puta ukopavan. Premeštani su posmrtni ostaci i pesnika Branka Radičevića, putopisca, esejiste i diplomate Rastka Petrovića, pesnika Jovana Dučića. Posmrtni ostaci vladike Nikolaja Velimirovića proputovali su gotovo pola sveta dok 1991. godine, 35 godina nakon njegove smrti, iz američkog Libertvila nisu preneti u manastir Ćelije u selo Lelić.

2024 © - Vesti online