Ponedeljak 08.02.2016.
05:30
Vestionline

Jeftiniji letovi zahvaljujući novoj tehnologiji

Reuters
Letenje avionom postaće pristupačnije većem broju ljudi

Smanjenje troškova je moguće

Tehnološke inovacije, koje po običaju prvo prihvate entuzijasti i gejmeri, sve brže pronalaze put ka tržištu. Britanska niskobudžetna avio kompanija Izidžet planira da počne sa korišćenjem najnovije tehnologije za smanjenje troškova - od broja zaposlenih, preko vizuelne inspekcije, do proizvodnje rezervnih delova.

- Striktna procedura za održavanje aviona podrazumeva regularne, detaljne vizuelne inspekcije. S obzirom na veličinu današnjih aviona to može da bude skupo, da oduzima mnogo vremena i da zahteva dosta radne snage - ističe menadžer projekta kompanije Izidžet, Mark Banting.

- Moraju da ga donesu u hangar ili da voze tešku mašineriju okolo. I to dosta traje, tako da putnici moraju da čekaju - dodaje on.

Zadržati inženjere, promeniti opremu

Ali, tu je moderna tehnologija. Bespilotne letelice sa 4 rotora su jeftine i jednostavne za upravljanje uz veliki stepen kontrole. Na njih takođe mogu da se ugrade kamere visoke rezolucije.

- Ideja je da se zameni mehanička oprema koja ide oko aviona, ali da se zadrži deo posla koji obavljaju inženjeri, što je najvažnije. Dakle, moramo da im obezbedimo informacije na osnovu kojih će odlučiti da li je letelica pogodna za let ili ne - kaže Banting.

- Još jedan trošak, koji može da se smanji uz pomoć moderne tehnologije jeste proizvodnja rezervnih delova, poput naslona za ruke ili držača za čaše - tvrdi šef odeljenja za inženjering u Izidžetu, Ijan Dejvis.

- Oni se lome svakodnevno i teško ih je nabaviti; moramo da ih naručimo od proizvođača dosta unapred. Mi ih skinemo, skeniramo, napravimo prototip na 3D štampaču i od prototipa možemo da napravimo kalupe, a zatim možemo da napravimo hiljade tih delova za delić novca koji je do sada bio potreban - kaže Dejvis.

U Izidžetu navode da će početi da koristi nove tehnologije za održavanje i trening u toku narednih 12 meseci.

2019 © - Vesti online