Nedelja 07.02.2016.
11:38
Vestionline

Desničarima "prekipelo": Nećemo islamizaciju Evrope!

Reuters
"Frau Merkel" je glavni krivac za migrantsku krizu

I kod Nemaca kontramitinzi

U nemačkom gradu Drezdenu u subotu je organizovan protest Pegide, antiimigracionog pokreta protiv masovnog useljavanja i navodne islamizacije Evrope.

Osim tog skupa, kom se odazvalo najmanje 15.000 ljudi, ogranci tog i sličnih desničarskih pokreta organizovali su još niz protesta u drugim zemljama zapadne, ali i istočne Evrope.

Skup u francuskom Kaleu vlasti su zabranile, zbog straha od nereda i sukoba.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je uoči protesta optužio krajnjedesničarske grupe, uz koje stoji i stranka Alternativa za Nemačku, da koriste jezik kakav su promovisali Hitlerovi nacisti.

Uporedo sa desničarskim skupovima, kontramitinge je organizovala i levica, kao i organizacije koje se zalažu za otvorene granice. Sve prati jak policijski nadzor.

Za mesec dana zakazani su izbori u tri nemačke savezne pokrajine, a desničarska stanka Alternativa za Nemačku dobro stoji u anketama, sa čak 15 odsto glasova. Ako desničarske partije ostvare dobre izborne rezultate, biće to poruka vladi Nemačke da je sve više građana koji ne podržavaju njihovu politiku prema izbeglicama.

Demonstracije širom Evrope

Pristalice Pegide protestovale su i ispred železničke stanice u Birmingemu u Velikoj Britaniji, a na istoj lokaciji u isto vreme održan je i kontramiting.

Protesti antimuslimanskih i antiimigracionih grupa održani su i u Holandiji, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj. U pojedinim gradovima došlo je i do sukoba pristalica Pegide i njihovih protivnika.

Antiislamski nastrojena Pegida, koja je nastala polovinom 2014. godine kao pokret u Nemačkoj, a onda se proširila na Francusku i druge evropske države, pozvala je svoje članove i simpatizere širom Evrope da se pridruže protestnim okupljanjima. Pegida, čiji naziv predstavlja skraćenicu za "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", planirala je da održi proteste u 14 evropskih država.

2024 © - Vesti online