Nedelja 23.05.2010.
16:11
Tanjug

Roditelje guše suvišni saveti o odgajanju dece

Ovaj specijalista za decu s problemima ponašanja, i sam otac dva dečaka od 10 i sedam godina, u novoj knjizi "Politički nekorektno roditeljstvo" naglašava da se danas većina roditelja preterano i nepotrebno brine da ne ošteti svoju decu, prenosi Rojters.

Pustite decu da greše

 

On apeluje na roditelje da puštaju decu da prave greške, da padaju i prljaju se i, što je najvažnije, da imaju znatno više vere u njih...i u sebe. Latin "utešni" zaključak je da svi roditelji i onako "zabrljaju na ovaj ili onaj način" jer im je to posao.
"Kao što mi moramo da preživimo svoju decu, tako i deca moraju da prežive nas. A ako uspeju da nas zaobiđu, onda će verovatno biti dobro", poručuje australijski stručnjak roditeljima.


Lata ističe da savremeni roditelji žele da učine ono što je najbolje ali, delom i zahvaljujući Internetu, završe s milionima saveta i upozorenja da će dete, ukoliko ga ne odgajaju na određeni način, izrasti u ružno i glupo stvorenje, koje neće imati pristojan posao.


Australijski stručnjak smatra da je "negde između osamdesetih i devedesetih godina preovladala moderna ideologija roditeljstva", noseći sobom tovare osećanja krivice i zabrinutosti za roditelje bombardovane informacijama o onome što loše rade ili što bi moglo da krene pogrešnim putem u odgajanju dece.


Lata tvrdi da je najveći deo "te paranoje" neutemeljen i da ga najvećim delom podgrevaju proizvođači sve novijih i savršenijih produkata namenjenih deci. Što je najgore, strahovanja i anksioznost roditelja se prenose na decu. Lata naglašava da je današnje društvo isuviše usmereno na izbegavanje svakog rizika u vezi s decom.

"Međutim, što ste vi luđi od brige, to je i deci gore, a što ste srećniji, srećnija su i oni. Zato morate da ostanete zdrave pameti po svaku cenu", insitira Lata.

2024 © - Vesti online