Nedelja 07.02.2016.
07:42
Ž. M. - Vestionline

Nikola Kalinić - od zvezde do epizodiste

fenerbahce.org
Nikola Kalinić epizodista u Fenerbahčeu

Sve je ličilo na "hepiend". Međutim, u ovoj sezoni, srpski reprezentativac se totalno "izgubio". Na početku sezone imao je odličnu minutažu. Provodio je na terenu skoro 19 minuta, ali u Top 16 fazi Evrolige Željko Obradović je izgubio poverenje u zemljaka, pa šansu dobija na kašičicu.

Minutaža srpskom krilu je prepolovljena, a samim tim i učinak, koji je mizeran u poslednje vreme. Kalinić je na šest mečeva u drugoj fazi Evrolige na terenu provodio nešto manje od 10 minuta, a za to vreme košgeterski učinak mu je 1.5 poen po meču. Na dva meča u drugoj fazi najjačeg klupskog takmičenja imao je indeks uspešnosti u minusu.

Učinak Kalinića u prvoj fazi Evrolige (10 mečeva)
minuti poeni indeks uspešnosti
18.43 3.6 4.4

Očigledno, ambicije Fenera su "progutale" Subotičanina, čija je karijera imala neverovatan skok u sezoni 2014/2015. Prvo je iz dresa kragujevačkog Radničkog uskočio u prvu petorku reprezentacije Srbije, koja je zablistala na Mundobasketu u Španiji, kada je četa Aleksandra Đorđevića stigla do srebrne medalje. Kalinić je bio jedno od otkrovenja šampionata, a njegova zakucavanja, posebno ono preko Grka Burusisa, dugo su se prepričavala. Odmah posle SP odigrao je debitantsku sezonu u dresu Crvene zvezde.

Učinak Kalinića u drugoj fazi Evrolige (6 mečeva)
minuti poeni indeks uspešnosti
9.50 1.5 1.8

Sezona iz snova crveno-belih krunisana je sa triplom krunom i učešćem u Top 16 fazi Evrolige, a Kalinić je, uz Vilijamsa i Marjanovića, bio ključni igrač Zvezde. Tada je srpsko krilo dotaklo zvezde, otišlo u veliki Fener, ali... Silazna putanja mogla je da se nagovesti na EP gde Kalinić nije bio ni bleda senka onog igrača koji je pre samo godinu dana "zapalio" sjajnim igrama. I selektor Đorđević je izgubio poverenje u Kalinu, koji je imao sve manju minutažu kako se šampionat bližio kraju.

Da li je ovo samo prolazna kriza, pokazaće vreme...

2024 © - Vesti online