Petak 05.02.2016.
20:58
Vestionline

Austrija hoće da šalje vojsku u Srbiju

wikipedia.org
Austrija sprema vojnike za Srbiju

Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc je u petak na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU u Amsterdamu izjavio da Grčka konačno mora bolje da obezbedi svoje granice sa Turskom, ili će Austrija naći druge načine.

Kako piše "Špigl", Beč je tim povodom spreman i da pošalje vojsku na Balkan gde, kako je naveo Kurc, postoji "jaka volja" u Makedoniji i drugim zemljama da se priliv izbeglica smanji, uspori, ili čak zaustavi.

- Ako Grčka neće da prihvati pomoć, postoji Makedonija i druga država koje su spremne da rade na tome - rekao je Kurc, a kao drugu državu pomenuo Srbiju.

"Špigl" navodi da su moguće ukupno tri varijante: saradnja širom EU, savez posebno pogođenih država ili bilateralni sporazumi.

- Austrija sada vidi izbegličku krizu kao pitanje bezbednosti - naveo je njen novi ministar odbrane Hanspeter Doskozil, koji je takođe izneo zahtev da se austrijska vojska uključi u izbegličku krizu.

- To bi mogla biti "združena vojno-civilna misija na Balkanu" - rekao je Doskozil i dodao da je "pitanje bezbednosti granica i pitanje vojne saradnje."

On je istakao da Austrija već koristi vojsku u obezbeđivanju južne granice.

Kako je "Špiglu" saopšteno u krugovima Ministarstva odbrane u Beču, Austrija će se u martu sastati sa predstavnicima Srbije, Makedonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, da istraži mogućnosti vojne misije. Rezultat se može razmatrati na narednom zvaničnom sastanku ministara odbrane EU.

2024 © - Vesti online