Petak 05.02.2016.
04:00
D. N. P. - Vesti

"Belom anđelu" odsekli krila

Facebook
Bura u Prijepolju zbog simbola grada: Ovako bi trebalo da izgleda novi grb

Komisija za izradu novog opštinskog grba, sastavljena od trojice Srba i trojice Bošnjaka, mahom lokalnih političara, sa radom je počela u julu 2014. godine, održala je 15 sednica i sve odluke donete su konsenzusom. Novi opštinski grb trebalo je da "ispravi" nedostatke starog na kome nije bilo simbola Bošnjaka koji čine 42 odsto stanovništva u prijepoljskoj opštini.

Dan opštine nesporan

Građani Prijepolja stoprocentno se slažu sa predlogom da Dan opštine bude 7. juli. Taj datum je predložen jer je Prijepolje upravo na taj dan 1343. godine prvi put pomenuto u dubrovačkim spisima.

Predlog novog grba opštine Prijepolje koji je izradilo Heraldičko društvo sastavljen je od simbola dva naroda koji žive u ovoj multietničkoj sredini. Tako novi grb opštine sadrži 24 odsto simbola koji predstavljaju kulturu i znamenitosti većinskog srpskog stanovništva, dok 17 odsto grba predstavlja kulturu Bošnjaka.

Ostatak površine grba popunjavaju zastava i ostalo što je univerzalno i zajedničko za oba naroda. Grb sadrži simbole koji ukazuju na istorijsku i versku pripadnost i tradiciju oba naroda koji žive u opštini Prijepolje.

- Predloženi simbol je skaradan, Belom anđelu su odsečena krila, nema simbola Bošnjaka već samo Otomanske imperije koja je Rašku oblast pod okupacijom držala 350 godina. Pitam se ko je odsekao krila Belom anđelu i gde su ovde simboli Bošnjaka. Lično smatram da treba da budu i jedan i drugi. Ponuđeno rešenje je sramotno i za Srbe i za Bošnjake u Prijepolju - kaže Borko Puškić, predsednik Opštinskog odbora Dveri u Prijepolju.

Dan uoči zasedanja opštinskog parlamenta u Prijepolju je održana i javna rasprava o grbu i danu opštine. Na ovom skupu niko ni od Srba, ni od Bošnjaka nije podržao novi predlog grba.

Umni i ugledni ljudi iz raznih oblasti imali su niz zamerki: počev od toga da ceo postupak nije bio dovoljno tansparentan, da je javna rasprava organizovana prekasno, da Beli anđeo treba da ima centralno mesto na grbu, jer se Prijepolje u celom svetu prepoznaje po Mileševi, koja pripada svima, do toga da nije ni trebalo menjati stari grb koji je Prijepoljcima bio dobar 60 godina, kao ni da nije dobro prebrojavati građane po nacionalnoj opredeljenosti. Postavljeno je i pitanje da li je Crkva odobrila skrnavljenje lika Belog anđela.

Bošnjaci progurali sahat-kulu

- Što se tiče simbola većinskog naroda, na grbu se može videti lik Belog anđela, dok simboli Bošnjaka sadrže sahat-kulu i sve ostalo što je bio zahtev bošnjačkog naroda - kaže član Komisije za izradu grba Izet Šantić.

 

2024 © - Vesti online