Petak 05.02.2016.
06:30
Vestionline

Vozači se složili: Najpouzdaniji su japanski automobili

Reuters
Drugo mesto na listi najpouzdanijih: Tojota Prijus

Anketa je otkrila i da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila: cena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost, prenosi B92. 

Kada je reč o pouzdanosti, OCU je zatražio od ispitanika da koristeći svoja iskustva navedu da li su imali kvarove na automobilu u proteklih godinu dana i kakve su prirode oni bili. Na osnovu toga formiran je indeks pouzadnosti koji je poslužio da se uporede modeli različitih marki u pogledu učestalosti sličnih kvarova. 

Rezultati pokazuju da su najpozdanije automobilske marke Honda i Tojota, a slede Dačia i Mazda. Sa druge strane, vlasnici modela marki Smart, Lend Rover i Alfa Romeo mogu očekivati da će se njihovi automobili češće kvariti nego svi ostali, s obzirom da se nalaze na dnu liste pouzdanosti. 

Honda Džez 1.4 je najpouzdaniji model, a zanjim sledi Tojota Prijus 1.8 i Reno Klio 1.1. Prema istom istraživanju, začelje zauzima Ford Fokus 1.6 D. 

Svakom trećem evropskom vozaču automobil se bar jednom pokvario u 2015. godini, dok je 16% vlasnika njihovo vozilo izneverilo tokom vožnje. Najčešći su kvarovi na električnim sistemima (19%), kočnicama (11%) i elektronici na motoru (10%).

2024 © - Vesti online