Nedelja 23.05.2010.
04:49
Vestionline

Zaduženost SAD-a 13.000 milijardi dolara

"Čak i kad se ekonomsko stanje i finasijsko tržište normaliziraju, čini se da će naš budžet biti na nezaustavljivoj nizbrdici ako se ne preduzmu odgovarajuće politčke mere", rekao je Bernanki.

Rupa u američkom budžetu je ogromna, a što je najgore - stalno se povećava. Trenutna zaduženost američke države je 13 biliona dolara (13.000 milijardi). To znači da je svaki američki građanin, uključujući i malu decu, dužan više od 40.000 dolara.

Problem leži u tome da su kamate na ove dugove toliko porasle, da čak ni kad bi došlo do uspešnog ekonomskog rasta, ne bi bile vraćene. Pri tome, država će u narednih nekoliko godina sve dublje ići u minus. Iz predostrožnosti, američke vlasti su postavile granicu zaduženosti na 14,3 biliona dolara. Kao uzroke sve većih troškova šef Narodne banke je naveo sve veća izdavanja za zdravstvo, kao i sve starije stanovništvo.

Nedavno uvedena reforma zdravstvenog sistema, zbog kompromisa na koje je predsednik Obama pri tome morao da pristane, ni izdaleka neće da dovede izdatke pod kontrolu. Obama je, osim toga, već nekoliko puta obećao da porodicama s primanjima nižim od 250.000 dolara godišnje neće povćavati poreze.

2024 © - Vesti online