Četvrtak 04.02.2016.
08:40
Tanjug, Vestionline

Evo šta je Vučić rekao u intervjuu za BBC

Tanjug
Vučić: Srbija čeka sveobuhvatno rešenje Evrope

Na pitanje novinara  šta će se desiti ako Nemačka u nekom trenutku zatvori granice, zbog čega bi u Srbiji došlo do nagomilavanja migranata, Vučić je rekao:

- Tesno sarađujemo sa Nemačkom i sa ostalim evropskim zemljama, učinićemo ono što bude evropska odluka. Ako nam kažu da se granice zatvaraju mi ćemo ih zatvoriti, čak iako ja ne mislim da je to najbolje rešenje. Ali, ako nam kažu da to jeste najbolje rešenje i zajedničko evropsko rešenje, mi ćemo tako učiniti. Samo nam je potrebno da čujemo šta je to sveobuhvatno, zajedničko evropsko rešenje.

Evropa nema rešenje

Vučić je podsetio da je više puta u Briselu razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim evropskim liderima o problemu migranata.

- Ono čime smo bili nezadovoljni je to što Evropa nije mogla da nađe sveobuhvatno rešenje za migrantsku krizu. Rekli smo da ćemo postupati u skladu sa onim što se budu dogovorili. A sve vreme smo bili zemlja koja je te ljude tretirala na human, ljudski način. U Srbiji niste mogli da vidite suzavac, palice, svakakve druge stvari. Samo u Srbiji - naglasio je Vučić.

Donatorska konferencija u Londonu

Premijer Srbije, koji u četvrtak sa brojnim svetskim liderima u Londonu učestvuje na Donatorksoj konferenciji za Siriju, naglašava da je Srbija prihvatila migrante jer je i sama pre 20 godina imala sličnu situaciju.

On je dodao da je Srbija spremna čak i da učestvuje u sistemu kvota i da prihvati 5.000 ili 10.000 ljudi u našoj zemlji, ukoliko bi oni želeli da ostanu.

- Pet, deset, petnaest hiljada, koliko se već dogovorimo.Treba imati na umu da je Srbija mala zemlja, ako bismo mi pristali na toliko onda bi Poljska, koja je mnogo veća, morala da pristane na na primer 70.000 - 80.000 izbeglica - smatra Vučić.

Nije mi stalo do jeftinih političkih poena

Na konstataciju novinara da je između zemalja istoka i zapada Evrope bilo dosta teških reči, i da je zapadna Evropa zamerila istočnoj da se ne ponaša solidarno, Vučić kaže da se tu ne radi samo o migrantima, već i o sakupljanju poltičkih poena u domaćoj politici.

- Mi to ne radimo, meni nije stalo do sakupljanja jeftinih političkih poena kod kuće. Ponašali smo se na evropski način. U Srbiji će za dva tri meseca biti izbori, ali nikome ne podilazim. Ne plašim ljude time kako je zemlja ugrožena, kako će nam se naseliti neki stranci - naglasio je on.

Na konstataciju novinara da je i Srbija imala jaku demagošku retoriku, Vučić kaže:

- Naučili smo nešto iz spostvenih grešaka, tako se najbolje uči. Možda smo nekada mogli to i da izbegnemo ali nije nam uspelo.

2021 © - Vesti online