Četvrtak 04.02.2016.
00:11
B. B - Vesti

Srpski filmovi u Panami i Forumu

Fonet
Počelo je zagrevanja za Berlinale 2016.

U takmičarskom programu Forum biće prikazan film Nikole Ljuce "Vlažnost" i prvi dugometražni dokumentarac Ognjena Glavonića "Dubina dva". Drama "S one strane" Zrinka Ogreste, u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, uvrštena je u takmičarski program Panorama, a kratki igrani film "Četiri ugla kruga" Katarine Stanković u program Perspektive dojčes kino. U okviru programa proslave 30 godina Tedi nagrada na Berlinalu biće prikazan film "Marble Aš" Želimira Žilnika, koji je nagrađen 1995. godine.

U trci za Zlatnog i Srebrnog medveda je 18 filmova iz celog sveta, a posle više godina tu je i jedan nemački film, kao i "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića. Ubedljivo najduži film u istoriji festivala dolazi sa Filipina i traje - osam sati!

Berlinale važi za najpolitičniji od evropskih festivala, a direktor Diter Koslik je zamolio prvi put za donacije za traumatizovane izbeglice. On je naglasio da je vodeća tema ovogodišnjeg festivala - pravo na sreću i da su pokušali da i filmove izaberu u skladu s tim.

Meril Strip predsednica žirija

Sedmočlanim stručnim žirijem ove godine predsedava holivudska glumica i trostruka dobitnica Oskara Meril Strip. Na ovogodišnjem festivali neće nedostajati ni glamura, pa se na otvaranju festivala sa filmom "Ave Cezar" na crvenom tepihu očekuju braća reditelji Itan i Džoel Koen i glavni glumac Džordž Kluni. Očekuje se i dolazak zvezda kao što Džud Lou, Izabel Iper, Kolin Firt, Kirsten Danst, Tilda Svinton, Džulijan Mur i mnogih drugih.


 

2024 © - Vesti online