Sreda 03.02.2016.
13:53
Vestionline

"Šta je sledeće, reći će da je Pavelić žrtva?"

Reuters
Zurof: Sprema se da smeni ministra kulture

Na mobu da prokomentariše činjenicu da je Hasanbegović u jednom intervjuu pokazao poprilično razumevanje za nekadašnjeg Velikog muftiju jerusalimskog al Huseinija i njegova nedela pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, te rekao da je on bio žrtva istorijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma, Zurof se najpre dugo smejao, a potom kazao:

- Sledeće što će reći je i da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Europske unije - izjavio je Zurof za TV B92.

- Ne samo da se manje-više divi al Huseiniju nego i tvrdi da je antifašizam obična floskula. Zanimljivo. Ako postoji išta što bi trebalo biti izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu i protiv onih koji su masovno ubijali manjine u NDH - rekao je Zurof.

Ustaše su bile kriminalci, a ne heroji

Zurof je podsetio da je Hrvatska bila podeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi biti jasno da su ustaše bile kriminalci, a ne heroji.

- Neverovatno je da se neko divi ljudima iz Handžar divizije, od kojih je gore teško zamisliti - naveo je ovaj čuvevni "lovac na naciste".

Jugoslovenski totalitarizam

Inače, Hasanbegović je poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav RH.

Dok su u se u parlamentu lomila koplja oko njegovog izbora za ministra kulture, on je rekao:

- Vreme je da se ostavimo ideologija. Ovde nije reč o antifašizmu, nego o jugoslavenskom totalitarizmu. Antifašist je bio i Tito i Staljin i Pol Pot i Paton. Ja govorim o totalitarizmu. Hrvatska je u savršenoj suprotnosti s jugoslovenskim totalitarizmom. Iza svih svojih reči stojim - kazao je Hasanbegović.

2024 © - Vesti online