Utorak 02.02.2016.
16:21
Vestionline

Rusija besna na britanskog ministra zbog napada na Putina

Tanjug/AP
Kremlj brani svog lidera: Vladimir Putin

Filip Hamond je u intervjuu Rojtersu rekao da Vladimir Putin podriva napore za okončanje rata u Siriji tako što bombarduje protivnike Islamske države u pokušaju da ojača poziciju Bašara alAsada.

Rusko Ministarstvo je saopštilo da Hamond širi "opasne dezinformacije", dok je Kremlj naveo da se njegove izjave ne mogu shvatiti ozbiljno.

- Nije logično izneti takve optužbe. To nije u redu i protivno je suštini napora koje Rusija preduzima u Siriji - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


- Rusija preduzima obimne i dosledne napore da pomogne Sirijcima u njihovoj borbi protiv međunarodnog terorizma - istakao je Peskov.

Rusija tvrdi da u Siriji sprovodi vazdušnu kampanju protiv više grupa militanata, a ne samo Islamske države, iako insistira na tome da je fokusirana na ID.

"Rusi podrivaju sve što Zapad uradi"

Ruski zvaničnici tvrde da se Zapad igra sa vatrom time što pokušava da svrgne sa vlasti Asada.

Hamond je u intervjuu Rojtersu kritikovao Putina što je neiskreno podržavao politički proces za okončanje građanskog rata, dok je istovremeno bombardovao protivnike Asada za koje se Zapad nada da bi mogli da imaju značajnu ulogu u Siriji posle odlaska sirijskog predsednika s vlasti.

Hamond je rekao da ima osećaj da "sve što radimo Rusi podrivaju".

- Rusi kažu hajde da razgovaramo i onda razgovaraju, razgovaraju i razgovaraju. Problem s Rusima je što, dok razgovaraju, oni bombarduju i podržavaju Asada - kazao je Hamond, koji je intervjuu dao u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, na oko 10 kilometara južno od granice sa Sirijom.

2024 © - Vesti online