Utorak 02.02.2016.
11:55
Vestionline

Policajci sa dosijeima prelaze u komunalce

Tanjug
Dobijaju mnogo veća ovlašćenja

Tražili mito, sad će da budu komunalci

Pored otpuštenih policajaca, nacrt zakona predviđa da će u opštinskim komunalnim policijama i bivši pripadnici Vojske Srbije, prilikom razmatranja prijema u radni odnos, biti "jednakiji od drugih". Time će uštedu koja će biti ostvarena smanjenjem broja zaposlenih u policiji i vojsci, direktno osetiti budžeti lokalnih samouprava koji će ih ubuduće plaćati.

Poređenjem važećeg Zakona o komunalnoj policiji i nacrta njegovih izmena jasno se vidi namera izvršne vlasti da "uhlebi" one za koje nema mesta u policiji i vojsci.

Naime, u članu aktuelnog zakona koji se bavi uslovima za obavljanje poslova izričito je navedeno da u Komunalnoj policiji ne mogu da rade osobe koje su osuđivane na kaznu zatvora do šest meseci i one kojima je ranije prestao radni odnos u državnom ili drugom organu zbog teže povrede dužnosti.

Ovih članova u nacrtu izmena zakona nema, čime se otvaraju vrata da "kriminalci" iz redova policije bez prepreka zasnuju radni odnos u Komunalnoj policiji.

Podsetimo, u policiji se trenutno sprovodi proces racionalizacije tokom koje bi, prema poslednjim navodima ministra policije Nebojše Stefanovića, oko 1.000 policajaca trebalo da ostane bez posla.

Tokom čitavog procesa racionalizacije, koji se odvija pod nejasnim kriterijumima, ministar je koristio eufemizam "dekriminalizacija", navodeći da u MUP-u nema mesta za "one koji su tražili mito od građana".

Situacija nije bolja  ni u vojsci, gde oko 1.600 profesionalnih vojnika, koji su stariji od 40 godina, strahuje da bi mogli da ostanu bez posla. Naime, Zakon o vojsci predviđa da 40 godina života predstavlja starosnu granicu za vojnu službu, ali je do sada uredbama ministra odbrane ta granica podizana na 50 godina.

Ubuduće i komunalci u civilu

Jedna od novina koja se nalazi u Nacrtu izmena Zakona o komunalnoj policiji je što će, ukoliko izmene budu usvojene, komunalci ubuduće moći da obavljaju svoje poslove i van uniforme. Ovo će se obavljati po direktnom nalogu načelnika komunalnih policija, a u obrazloženju izmena stoji da je to urađeno zarad "što efikasnijeg obavljanja" poslova koje su im u nadležnosti.

2024 © - Vesti online