Utorak 02.02.2016.
09:13
Vestionline

"Putin je neiskren, zbog njega džihadisti jačaju"

Reuters
Britanci ne veruju Putinu

"Dok mi pričamo, oni bombarduju"

Hemond je kritikovao Putina što je neiskreno podržavao politički proces za okončanje građanskog rata, dok je istovremeno bombardovao protivnike Asada za koje se Zapad nada da bi mogli da imaju značajnu ulogu u Siriji posle odlaska sirijskog predsednika sa vlasti.
   
- Rusi kažu hajde da razgovaramo i onda razgovaraju, razgovaraju i razgovaraju. Problem s Rusima je što, dok razgovaraju, oni bombarduju i podržavaju Asada - rekao je Hemond, koji je intervjuu medijima dao u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, na oko 10 kilometara južno od granice sa Sirijom.

Rusija navodi da su na meti napada njenih vazduhoplovnih snaga ekstremisti u Siriji, a ne samo Islamska država, a ruski zvaničnici ističu da se Zapad igra sa vatrom pokušavajući da svrgne Asada, navode britanske agencije.

Rusko Ministarstvo odbrane u ponedeljak je saopštilo da su protekle nedelje njene vazduhoplovne snage izvele 468 udara u Siriji i da je pogođeno više od 1.300 meta terorista. Pobunjenici i stanovnici, međutim, tvrde da u tim napadima ginu civili.

"Nemoguće je da pročitate Putina"

Hemond smatra da je zbog ruske intervencije došlo do nazadovanja u međunarodnim naporima da se pronađe političko rešenje za krizu. 

Posledica te intervencije je jačanje Islamske države, istakao je on.

- Rusi kažu da žele da unište Islamsku državu, ali oni je ne bombarduju, već bombarduju umerenu opoziciju - tvrdi ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, teško je raspoznati da li se podrška Kremlja Asadu menja, jer je Putina "teško pročitati".

- Ono što sam naučio gledajući Putina, nekada kao ministar odbrane i sada kao šef diplomatije, jeste da je nebitno koliko gledate jer ništa ne možete da vidite - potpuno neobjašnjivo - rekao je Hemond.

2020 © - Vesti online