Sreda 03.02.2016.
10:29
Vestionline

Ukrajina i Turska: Istorija jedne ljubavi

Reuters
Zajednički im je neprijatelj - Putin

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj

Posle te tragedije zvanični Kijev otvoreno je stao na stranu Ankare. Ukrajinski političari i diplomate jednoglasno su podržali Tursku, izjavljujući da je njena avijacija imala puno pravo da obori ruski avion.

Komentarišući taj incident, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov naglasio je da je turska vojska "postupila profesionalno".

Prema njegovim rečima, turski vojnici su "ispunili obavezu da zaštite vazdušni prostor svoje države i bezbednost svojih građana". To saopštenje objavljeno je na zvaničnom sajtu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Turčinov je tada dodao da u slučaju narušavanja vazdušnog prostora Ukrajine "njeni vojnici treba da postupe na isti način, štiteći zemlju od agresije iz vazduha". Kasnije je ukrajinski političar i oligarh Genadij Balašov pozvao Petra Porošenka da turske pilote koji su oborili ruski avion proglasi nacionalnim herojima Ukrajine.

Sada vidimo da je na delu novo približavanje Ukrajinaca i Turaka, najavljuje se i vojna saradnja, a da li će moćna Rusija to da dozvoli, ostaje nam da sačekamo i saznamo.

2024 © - Vesti online