Ponedeljak 01.02.2016.
19:33
Vestionline

Protesti u BiH zbog zabrane nošenja hidžaba

printscreen/Twitter
Protest žena u BiH zbog zabrane hidžaba

"Moj hidžab - moj ponos", "Moj hidžab - moje pravo", "Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta", bile su samo neke od poruka ispisanih na transparentima građanki i građana Mostara koji su javnosti izneli stav o odluci uvođenja zabrane nošenja hidžaba u javne ustanove i institucije, javljaju sarajevski mediji.

Direktorka Udruženja Žene BiH Azra Hasanbegović, iako ne nosi hidžab, došla je sa namerom da podrži žene u njihovom nastojanju da im se ne ukida pravo da nose marame.

- To je njihovo osnovno ljudsko pravo, da nose i oblače se onako kako žele. To da im se zabrani da nose hidžab je apsurd, jer to nije versko obeležje. Verska obeležja su u mnogim kancelarijama i treba da se ukinu - istakla je Hasanbegović.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i doktor medicine Selma Jakupović na ovu šetnju je došla iz revolta na razne zabrane, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja. 

- Ja sam za to da se ukinu verska obeležja u javnim institucijama. To je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja - kazala je Jakupović.

2024 © - Vesti online