Ponedeljak 01.02.2016.
15:22
Vesti

Kako su srpske princeze menjale istoriju (10): Jelena Karađorđević očarala Ruse

Arhiva
Čarobnica iz Sankt Peterburga: Jelena Karađorđević

Bio je, pričali su savremenici, tanana duša i veliki pravoslavac. Čvrsto rešen da postane monah, Ivančik se predomislio kada je upoznao Jelenu Karađorđević. Oženio se s njom 1911. godine.

Život Jelene Karađorđević veoma podseća na avanturistički roman. Iako je stalno bila u senci svojih starijih rođaka iz kraljevske porodice, ova srpska princeza je osvetlala obraz i svojoj zemlji, i carskoj Rusiji. Žena velike lepote, kojoj su se divili na evropskim dvorovima, sve donedavno je ostala nepoznanica za javnost i svog zavičaja, i svoje druge domovine. Rođena je 1884. godine na Cetinju. Posle rane smrti majke odrasla je u Rusiji, kod tetaka Anastasije i Milice Petrović Njegoš, koje su bile udate za ruske plemiće.

Pohađala je čuveni internat manastira Smolni i postala dobra prijateljica velike kneginje Olge, najstarije ćerke cara Nikolaja Drugog. Kneza Ivana Konstantinoviča, unuka ruskog cara Nikolaja Prvog, upoznala je u Italiji, preko svoje tetke Jelene Savojske. Venčanju su u Sankt Peterburgu 3. septembra 1911. godine prisustvovali car Nikolaj Drugi i kralj Petar Karađorđević. U carskoj Rusiji srpska snaja, udata za velikog kneza Ivana iz porodice Romanov, bila je poznata pod imenom Jelena Petrovna Romanov.

Živeli su u Peterburgu, u Mermernom dvorcu. Carska porodica je lepo prihvatila Jelenu. Ona je vodila brigu o mlađoj braći svog muža, dopisivala se sa "teta Olgom", grčkom kraljicom Olgom Konstatinovnom, koja je takođe bila iz porodice Romanov. Ruski istoričari je opisuju kao živahnu i veselu mladu ženu koja je imala izvanredan smisao za humor, tako da je brzo očarala sve koji su bili u njenoj blizini. Zato su Jelenu Karađorđević Rusi nazvali "čarobnica".

U carskoj porodici Jelena se istakla se društvenim i humanitarnim radom. Pod strogim nadzorom Jelisavete Mavrikijevne, dvorske dame velike kneginje, Jelena je u januaru 1912. za najsiromašniju decu prestonice organizovala proslavu Božića sa velikom jelkom. Kada je Srbija stupila u Balkanski rat, kneginja je otputovala kao milosrdna sestra na front, vodila sanitetski odred i previjala ranjenike. Pratila je oca, kralja Petra Prvog, u njegovom putovanju po zemlji i pokazivala da je veza između Rusije i Srbije neuništiva.

Studentkinja medicine

Jelena Karađorđević je studirala medicinu na univerzitetu u Sankt Peterburgu sve do 1914. godine. Kad je počeo Prvi svetski rat, stupila je u milosrdne sestre Carske Prve armije, u kojoj su se na službi našli i njen muž knez Ivan, zatim dever, knez Bagration-Muhranskij i rođak veliki knez Dmitrij Pavlovič. Pomagali su srpskim izbeglicama i zarobljenicima, kao i porodicama poginulih.

2024 © - Vesti online