Ponedeljak 01.02.2016.
09:16
Vestionline

Putin kao govornik - od stidljivog početka do svetskog vrha

Reuters
Putinova popularnost ne opada

Nekad je "šetao" očima, a sad...

Tajna Vladimira Putina kao govornika zasniva se na tome što je njegov nastup osmišljen do najvećih sitnica. Njegov govor i glas u potpunosti ostavljaju utisak samouverenog i inteligentnog čoveka. Gestikulacija, intonacija i pauze upotpunjuju tu sliku. Držanje u javnosti, kako se kreće, kako reaguje na nepredvidive situacije - nisu samo rezultat karaktera, već i rada na sebi.

Psiholozi kažu da Putin radi na sebi uz pomoć dobrih stručnjaka za reč i uticaj. To potvrđuje činjenica da se njegov govor vremenom drastično promenio. Primetan je rast njegove ličnosti i oratorske veštine od momenta pojavljivanja u političkoj areni 2000. godine.

U početku je bila primetna stidljivost, naročito u intonaciji glasa, govorio je sniženim tonom, bez puno energije, i nije baš uspešno prikrivao uzbuđenje. "Šetao" je očima, nije se odvajao od papira… Međutim, sada sa sigurnošću može da se kaže da su njegovi govori ubedljivi i moćni.

"Putinizmi" su postali pravi hit

Putinu je od nesumnjive prednosti to što je samouveren i brzo misli u situacijama povećane pažnje i stresa, čime ne raspolažu baš svi govornici. Ima neverovatnu koncentraciju, čak i onda kada satima odgovora na pitanja gledalaca emisije ili novinara. Vešto se sa ruskog "prebacuje" na strane jezike, nemački i engleski.

Opušten je, često koristi narodni jezik, pa je sakupljen čitav niz izraza koje mediji nazivaju "putinizmima", kao što je:

"Nekome treba promeniti mozak, a ne Ustav."

Stručnjaci kažu da autoritativne osobe, kakav je Vladimir Vladimirovič, uvek utiču i na druge, voljno ili nevoljno. Psiholozi ističu da, ipak, ne bi trebalo pokušavati da se kopira Putinova retorika. To je njegov lični stil, i svako "kloniranje" bilo bi neuspešno. Međutim, stručnjaci savetuju da bi njegov govor svakako trebalo da se analizira, jer iz njega može mnogo da se nauči.


 

2024 © - Vesti online