Nedelja 31.01.2016.
17:55
Vestionline

"Spremamo napade zbog kojih ćete zaboraviti 11. septembar"

Reuters
Islamisti prete napadima gorim od onih u SAD i Parizu

Na snimku koji traje skoro osam minuta, a koji je objavila Služba za medije Islamske države pod nazivom "Pokrajina Niniva", petorica muškaraca, među kojima i onaj koji govori francuski - ispaljuju po metak u glavu petorici zarobljenika u narandžastim odelima koje nazivaju "špijunima".

Petorica zarobljenika pre pogubljenja na snimku na arapskom jeziku iznose razloge zbog kojih su osuđeni na smrtnu kaznu.

Džihadista koji preti na francuskom i kojem ispod smeđe maske sa otvorima samo za oči, vire plavi uvojci, jedini je koji progovara. Obučen je u maskirno odelo a svi ostali su u crnoj odeći.

"Plavokosi krvnik" tvrdi da su neprijatelji Islamske države "u rasulu" i upozorava ih da mogu da očekuju nešto zbog čega će zaboraviti "11. septembar i napade u Parizu". U terorističkim napadima u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u novembru 2015. je ubijeno 130 ljudi.

Frankofoni džihadista u istom govoru spominje Španiju i Portugaliju, te izrekom spominje Toledo i Kordobu.

Pre nego što petorica terorista pogube žrtve na nepoznatom mestu među ruševinama, džihadista koji govori francuski osvrnuo se i na vazdušne napade na položaje Islamske države u Siriji i u Iraku koji nailaze na, kako tvrdi, "štit koji je podigao kalifat".

Islamska država je u junu 2014. uspostavila "kalifat" na delu teritorija koji su zauzeli u Siriji i u Iraku, gde su nametnuli svoje zakone i pogubili velik broj ljudi.

2024 © - Vesti online