Ponedeljak 01.02.2016.
03:30
Vestionline

Ovo su početničke greške pri kupovini "polovnjaka"

Tanjug
Kako izabrati dobar polovni automobil?

1. Znajte šta želite

Budite sigurni da li želite sportski, novi, prostrani, pouzdani automobil, odredite svoje prioritete. Recite prodavcu šta vas interesuje, ne dozvolite da vam on nameće svoje mišljenje, da vas ubeđuje kako će BMW star 20 godina trošiti 8 litara u gradu, kako je Corsa od pre 15 godina udobna za put na more i da vam Francuz neće isprazniti kasicu stalnim popravkama.

2. Obavite test-vožnju

Na oko možda deluje savršen, brojke su odlične, prodavac kaže da je održavan i garažiran, ali dok ne sednete i provozate taj automobil nećete znati kakve sve mane krije.

3. Pregovarajte oko cene

Nijedna cena nije fiksna. Ta reč znači samo da će prodavac malo teže da pristane da spusti cenu i to za manji iznos u odnosnu na one gde piše dogovor. Ukoliko se odmah "zaljubite" u automobil ne pokazujte to jer onda cena zaista postaje fiksna.

4. Ne pristajte na zamenu

Ukoliko dođete sa namerom da svoj automobil date u zamenu i uzmete, uz doplatu, drugo polovno vozilo nije pametno to činiti na auto-placu. Tu ćete dobiti znatno manju cenu u odnosnu na onu koju možete dobiti u zamenu sa nekim fizičkim licem.

5. Posetili ste samo jedan auto-plac

Koliko god da automobil deluje savršeno, prodavac ljubazan, cena pristupačna, ipak dajte sebi još vremena, odnosno pogledajte šta nudi konkurencija. Lako ćete da se vratie na početak i kupite automobil koji ste prvi izabrali, ali upoznavanje sa stanjem kod drugih prodavaca neće da vas košta nijednog evra.

6. Raspitajte se o dodatim troškovima

Prenos vlasništva, atest plina, registracija, carina, proverite šta od toga plaća prodavac a šta ćete morati vi da platite nakon kupovine kako vas automobil ne bi koštao par stotina evra više nego što ste ga platili.

2024 © - Vesti online