Nedelja 31.01.2016.
09:00
Vestionline

Erdogan besan: "Hoću sa Putinom oči u oči!"

Reuters
Vladimire, da razjasnimo neke stvari...

"Rekao sam Ministarstvu spoljnih poslova da želim da se sastanem lično sa Putinom. Još uvek nisam dobio odgovor“, rekao je Erdogan novinarima na aerodromu pre odlaska u posetu Latinskoj Americi, prenose svetski mediji.

Turska je u subotu saopštila da je ruski borbeni avion Su-34 u petak 29. januara narušio turski vazdušni prostor i upozorila je da će Moskva biti odgovorna za eventualne "loše" posledice.

Kako je navedeno u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, pilot ruskog aviona upozoren je na ruskom i engleskom jeziku pre nego što je ušao u vazdušni prostor Turske.

Naravno, umešao se i NATO

Tursko ministarstvo je optužilo Rusiju za eskalaciju tenzija i neodgovorno ponašanje i upozorilo da će Moskva biti odgovorna za eventualne "loše" posledice.

Posle turskog protesta, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da "preduzme sve neophodne mere" kako bi se izbeglo ponovno narušavanje vazdušnog prostora Alijanse.

- Ruski borbeni avion narušio je u petak vazdušni prostor Turske, uprkos ponovljenim upozorenjima turskih vlasti. Prethodni incidenti su pokazali koliko opasno takvo ponašanje može da bude - navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Rusi, kao i obično, sve poriču

Podsetimo, Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je da su ruski vojni avioni u Siriji narušili vazdušni prostor Turske.

- Ruska avijacija u Siriji nije narušavala vazdušni prostor Turske. Saopštenja turske strane o tome da je ruski avion Su-34 navodno narušio vazdušni prostor te zemlje predstavlja neosnovanu propagandu - rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Tenzija između Rusije i Turske eskalirala je u novembru kada su Turci oborili ruski vojni avion tipa Su-24 na granici sa Sirijom.

2024 © - Vesti online