Nedelja 31.01.2016.
02:12
Vestionline

Mesec nastao sudarom Zemlje i planete Teje

Tanjug
Zemlja se sudarila sa planetom Tejom i nastade Mesec

Naučnici su već spekulisali o tom događaju koji se verovatno odigrao pre 4,5 milijardi godina, ali nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pružaju drugačiji uvid u ono što se dešavalo. 

Geolozi su analizirali sedam komada kamena donetih sa Meseca u misijama Apollo 12, 15 i 17 i šest vulkanskih stena iz dubina Zemljine kore.

Kako bi rekonstruisali šta se dešavalo tokom udara, naučnici su tražili specifičan hemijski potpis u atomima kiseonika.

Pošto Zemlja, Mars i druga nebeska tela Sunčevog sistema imaju jedinstven odnos izotopa kiseonika O16 i O17, naučnici su tražili sličnosti i razlike u odnosima ovih elemenata u stenama sa Meseca i Zemlje. 

Ispostavilo se da je sastav Meseca mnogo sličniji Zemljinom, nego što su to pokazivale druge studije. 

- Nema nikakve razlike u odnosu izotopa kiseonika na Zemlji i na Mesecu. Uzorci se ni po čemu ne razlikuju - rekao je profesor kosmohemije i geohemije Edvard Jang, vođa studije. 

Jang i njegove kolege koristili su napredne tehnologije kako bi napravili precizna merenja. Rezultati su pokazali da je udar između Zemlje i Teje morao biti direktan i vrlo snažan, jer bi u svakom drugom slučaju, Mesec verovatno bio formiran u potpunosti od ostataka te planete, pa bi izotopi sa Zemlje i njenog pratioca bili potpuno različiti. 

Međutim, fascinantna je činjenica Teja nije preživela udar i da su njeni delovi nastavili da "žive" u telu Zemlje i Meseca. 

- Njen sadržaj je dobro izmešan sa sastavom Zemlje i Meseca - rekao je Jang, dodajući da je ovaj "planetarni embrion" jednako raspoređen između Zemlje i Meseca. 

Da do udara nije došlo, Teja bi sigurno bila ravnopravna planeta, jer je i ona bila u procesu rasta. 

Prema Jangovim hipotezama, oko 10 miliona godina nakon "kobnog" sudara, u Zemlju je udario asteroid koji je doneo vodu. 

Njihova otkrića objavljena su u poslednjem broju stručnog časopisa "Nauka" ("Science"), ali su o istim mogućnostima nastanka Meseca drugi naučnici polemisali još 2012, piše techtimes.com.

2024 © - Vesti online