Nedelja 31.01.2016.
02:30
Vestionline

Oprez: Može li zika virus da se prenese seksom?

independent.co.uk
Seks sa osobom koja je zaražena zika virusom nije bezbedan

Kako smatraju stručnjaci, odgovor na to pitanje je, nažalost, potvrdan. Naime, u svetu su dosad zabeležena dva slučaja gde je ovaj virus moga biti prenet jedinom putem seksa.

Doktor Brajan D. Foj zarazio se zika-virusom 2008. godine u Senegalu, kada su ga izujedali komarci koje je ispitivao. Simptomi groznice ispoljili su se kada se vratio kući, u Koloradu, a pored uobičajenih simptoma kao štu su glavobolja, temperatura, osip, bolovi u zglobovima i crvenilo u očima, doktor Brajan žalio se i na bolove i neprijatnost u predelu genitalija. Primetio je i da u njegovoj semenoj tečnosti ima krvi.

Posle nekoliko dana, simptome groznice dobila je i njegova žena, koja nije nigde putovala, dok su njihova deca bila zdrava. S obzirom na to da u to vreme nisu postojali testovi na zika-virus, doktor i njegova žena su zamrznuli uzorke svoje krvi.

Nekoliko godina kasnije, pošto su osmišljeni načini da se izoluje i prepozna virus, ispostavilo se da je krv oboje Fojovih bila zaražena, a lekari koji su radili na njihovom slučaju zaključili su da je bolest u njihovom slučaju mogla da se prenese isključivo seksualnim odnosom.

Zaraza virusom seksualnim putem zabeležena je i kod jednog muškarca sa tahitija, koji je posle putovanja u Francusku Polineziju, oboleo od zika-groznice. Posle nekoliko nedelja, svi simptomi bolesti su nestali i čovek je ozdravio. Međutim, iako u njegovoj krvi nije bilo moguće pronaći zika-virus čak ni u tragovima, njegova sperma je i dalje bila inficirana i to u popriličnoj meri.

To znači da je on mogao svojoj ženi da prenese virus, pod uslovom da su imali nezaštićen seks i da je virus iz njegove spreme kroz mikro-povrede nastale tokom polnog čina dospeo do njene krvi.

Zato, ukoliko ste putovali u zemlje u kojima hara zika-groznica, želite da spavate s nekim ko jeste, pa čak i ako ste već u potpunosti preležali ovu bolest, bolje izbegavajte seksualne aktivnosti, sve dok ne budete sigurni da su vaša krv i polni sekret potpuni čisti od virusa.

I ono što je najvažnije, ako ste u drugom stanju, nikako nemojte da imate seks ukoliko imalo postoji sumnja da je vaš partner zaražen, jer vaša beba može da bude rođena s teškim posledicama, kao što je mikrocefalija.

2024 © - Vesti online