Subota 30.01.2016.
09:33
Vestionline, rs.sputniknews.com

Jednoruki Čečen - Džihadista zadužen za napade na Rusiju i Evropu

Reuters
Džihadisit imaju veliki pik na Rusju zbog vojne intervencije u Siriji

Čatajev se pre 12 godina od ruske policije sakrio u inostranstvu, a sada je u okviru Islamske države glavni čovek zadužen za Rusiju. Trenutno se nalazi u Turskoj, a poznat  je i evropskim vlastima. Naime, u oktobru prošle godine našao se među šest Rusa, protiv kojih su bile uvedene sankcije.

Kako piše "Komersant", pozivajući se na predstavnika Nacionalnog antiterorističkog komiteta, Čatajev ima vodeću ulogu u pripremi izvršioca terorističkih napada i u Rusiji i u Evropi. Izvor u ruskim specijalnim službama rekao je da u evropske grupe obično ulaze oni koji su došli u kamp iz zapadnih zemalja, iz emigrantskih porodica, oni znaju strane jezike i dobro se orijentišu u evropskim gradovima.

Uspešno izbegavao zatvor

Čatajev je bio uhapšen tokom drugog Čečenskog rata, ali je uskoro uspeo da pobegne i 2003. godine se prebacio u Austriju gde je dobio status izbeglice. U martu 2008. godine njega su zajedno sa drugim Čečenima uhapsili na brodu koji je uplovio u švedski grad Treleborg. U vozilu, registrovanom na ime Čatajeva, pronađeni su bili automati Kalašnjikova, ekslozivne naprave i municija. Sam Jednoruki je tvrdio da mu je oružje bilo podmetnuto.

Posle godinu dana provedenog u švedskom zatvoru, Čatajev prelazi u Ukrajinu, gde je opet bio uhapšen na zahtev ruske policije. Međutim, do izručenja nije došlo, za Čečena su se zauzeli zaštitnici ljudskih prava, podsetivši ukrajinske vlasti da je Čatajev dobio status izbeglice u Austriji i da se nalazi pod zaštitom te države.

Godinu dana kasnije Ahmed Čatajev je bio uhapšen u Gruziji posle sukoba odreda militanata i gruzijske policije. Čatajev je izjavio da nije imao nikakve veza sa tom bandom i sud ga je pustio na slobodu. Posle toga je otišao u Siriju gde je sada, prema podacima ruskih specijalnih službi, zadužen za Rusiju i napade u toj zemlji.

2024 © - Vesti online