Petak 29.01.2016.
20:55
Vestionline

SAD priznale: Rušenje Gadafija dovelo džihadiste

Reuters
Posle smaknuća Moamera Gadafija usledio uspon džihadista

- Mora se priznati da krajnje nestabilna politička klima u Libiji omogućava grupama, sličnim Islamskoj državi, da utvrde svoje položaje - izjavio je tokom brifinga Toner.

Ipak, čak i nakon ovog priznanja Vašington nije napustio ideju vojnog rešenja konflikta. Kongres razmatra rezoluciju koja omogućava predsedniku Baraku Obami da iskoristi "svu neophodnu silu" u datoj situaciji.

To je izazvalo reakciju američkih medija koji su se sa sarkazmom prisetili obaranja Moamera Gadafija od strane snaga NATO 2011. godine, nakon čega se Libija pretvorila u haos. Neki su čak izjavljivali da potezi Vašingtona odražavaju psihologiju zločinca koji se vraća na mesto zločina. 

Nakon Gadafija sukobljena plemena vode borbe i stvaraju haos koji koristi Islamska država kako bi zauzeo nove teritorije. 

U novembru su američki vojnici vazdušnim napadima uspeli da ubiju jednog od lidera terorista u Libiji. Prošle nedelje predstavnik Objedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Džozef Danford rekao je da je Amerika spremna na "odlučnu vojnu akciju u Libiji".

2024 © - Vesti online