Subota 30.01.2016.
01:00
D. Lj. Joksić - Vesti

Vladici Jovanu ponovo sude

commons.wikimedia.org/Vladimir Malić
Politički ili pravni proces: Jovan Vraniškovski

Vladici Jovanu i ostalima ponovo se sudi zbog pranja novca otkako je u februaru prošle godine Vrhovni sud ukinuo prvostepenu i drugostepenu presudu kojom je Vraniškovski bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog pronevere 250.000 evra iz kase kanonski nepriznate MPC.

U sedištu Pravoslavne ohridske arhiepiskopije tvrde da se radi o politički montiranom procesu koji se "tendenciozno odugovlači" jer tužilac traži ponovo saslušanje već saslušanih svedoka u prethodnom postupku.

Raskolnici

MPC je pedesetih godina prošlog veka od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, ali je 1967. godine samovoljno proglasila autokefalnost. Radi toga, MPC, koja je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija, ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva u svetu, a SPC je smatra raskolničkom.

U februaru prošle godine vladika Jovan, koji je u poslednjih 12 godina u zatvoru bio osam puta, uslovno je pušten na slobodu uz obrazloženje da je resocijalizacija kod njega u potpunosti postignuta. Uslovna sloboda Vraniškovskom važi do 23. marta 2017. godine, s tim da do tada ne sme da počini novo krivično delo istog karaktera.

Za Jovanovo oslobađanje prva se založila Makedonska pravoslavna crkva, čiji je Sinod, zbog "viših interesa", pre novogodišnjih i božićnih praznika zatražio od vlasti u Skoplju da "pokažu milosrđe" prema njemu. Oslobađanje poglavara POA bio je jedan od uslova koji je od MPC zatražio ruski vladika Ilarion Alefen u zamenu za posredovanje ruske crkve u nastavku prekinutog dijaloga između MPC i SPC.

2024 © - Vesti online