Petak 29.01.2016.
15:35
Tanjug, Vestionline

Komunalci - biće ih ko pleve, a moći će da nas hapse

Tanjug
Broj komunalaca će određivati lokalne samouprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istakao je da će zakonski predlog koji je Vlada utvrdila u četvrtak, ukoliko bude usvojen u predloženoj formi pružiti dodatni okvir za međuopštinsku saradnju i podizanje kapaciteta svih lokalnih samouprava za bolju primenu propisa iz oblasti komunalnih nadležnosti i asistiranja inspekcijskim službama.

Takođe, imajući u vidu potrebe gradova, posebno onih koji imaju veliku teritoriju i velike komunalne probleme, izmenama se ukida formula koja ograničava broj komunalnih policajaca, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je objašnjeno, na taj način se svim jedinicama lokalne samouprave omogućava da konačni broj komunalnih policajaca prilagode svojim potrebama, a u skladu sa maksimalnim brojem zaposlenih koji je već definisan drugim propisima, navodi se u saopštenju.

Novo ovlašćenje komunalne policije je pravo da od građanina zatraži obaveštenje o pitanjima koja su od značaja za njeno postupanje, uz ogradu da građanin nije u obavezi da to obaveštenje pruži.

Moguće preuzimanje kadrova iz Vojske Srbije

Dodatno je uređeno da komunalna policija može izvršiti ne samo proveru identiteta lica koje krši propise iz njenog delokruga, već i onih lica koja se zateknu na mestu kršenja propisa, kao i da bez odlaganja može privesti nadležnom prekršajnom sudu lice koje je zatečeno u vršenju prekršaja iz njenog delokruga.

Takođe, u okviru izmena u oblasti ovlašćenja, definisana je primena ovlašćenja prema maloletnicima, čime je uređeno ovo vrlo osetljivo pitanje, a utvrđena je i obaveza jedinica lokalne samouprave da deo komunalnih policajaca upućuju na obuku za rad sa maloletnicima.

Zakonskim izmenama otvorena i mogućnost da se u radni odnos za obavljanje poslova komunalnih policajaca, preuzimanjem iz Vojske Srbije, primaju profesionalni vojnici, kao i ovlašćeni policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, pod uslovom da ispunjavaju i ostale zakonom propisane uslove, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave.

2024 © - Vesti online