Četvrtak 28.01.2016.
20:29
Vestionline

Rusi postavljaju raketni sistem u Siriji, Ameri u panici!

Reuters
Američke i turske baze biće u dometu ruskih raketa

Samo 70 kilometara od aerodroma Kamišli, u Rimelanu, smeštena je baza američkih snaga. Na taj način Rusija će predstavljati neposrednu pretnju američkoj bazi u Siriji, kao i vojnim akcijama koje se izvode poletanjima aviona iz baze Indžirlik u susednoj Turskoj, pišu svetski mediji.

Trenutno Rusija radi na proširenju i pripremama za korišćenje aerodroma Kamišli.

Na pistu aerodroma jednom mesečno sleće iranski kargo avion, a dva puta kargo avion pripadnika snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada. Kako je 19. januara saopšteno iz Komiteta za lokalnu koordinaciju Sirije, 100 ruskih vojnika dovezeno je sirijskim vojnim avionom na aerodrom Kamišli.

Aktivnosti Rusije će omogućiti jačanje snaga Asadovog režima koje trenutno kontrolišu četvrtinu Kamišlija, kao i njihovu prednost u kontroli vojne i logističke podrške iz Iraka i Irana.

SAD se od oktobra 2015. godine pripremaju za osnivanje baze u Rimelanu, mestu pod kontrolom sirijskih Kurda, a radovi su završeni nedavno.

Ova pista od početka meseca može da se koristi za sletanje helikoptera, ali trenutno nije pogodna za ratne avione.

Prema podacima iz bezbednosnih izvora, Rusija je ovog meseca na aerodromu Kuveiris, 35 kilometara južno od turskog Halepa, postavila raketni sistem SA-5, sa dometom od 300 kilometara.

Ukoliko Rusija postavi sličan raketni sistem u Kamišliju, baza u Rimelanu i baza Indžirlik u Turskoj bile bi u dometu.

2024 © - Vesti online