Četvrtak 28.01.2016.
21:30
Ž. Marković - Vesti

Čuvari stare svetkovine

Ž. Marković
Kuvana rakija u bogojavljenskoj noći

U ulici, u kojoj se i danas neguju sećanja na prošlo vreme i ljude, a tradicija poštuje, mladi i stari zajedno su proslavili Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, dan na koji, kako se veruje, Bog deli sreću, a mnogi ga praznuju kao krsno ime i esnafsku slavu.

Deci posebna pažnja

- Svako naselje, selo i grad imaju svoje svetkovine, svoje praznike koje obeležavaju na različite načine bilo da su religioznog ili bilo kog drugog karaktera. Naša sredina, kao multikulturalna i multietnička, u kojoj žive pripadnici različitih konfesija, imala je još u prošlosti mnoge svetkovine od kojih su se neke održale do današnjih dana, baš kao što je Bogojavljenje. Praznik se uvek svetkovao veoma živopisno. Vesela čaršija je ispunjena velikim brojem ljudi i dece. Svi učestvuju u slavlju, a posebna pažnja posvećuje se deci, koja treba da nastave pamćenje. Žene su imale važnu ulogu u sprovođenju zimskih običaja".

Podsetila je sve posetioce Vesele čaršije, Emila Petrović, viši kustos etnolog Muzeja Krajine u Negotinu, koja je na manifestaciji govorila o običajima i tradiciji Negotina. Ona je navela da je Bogojavljenje, kao jedan od 15 najvećih hrišćanskih, sastavni deo božićnih praznika, na koji se nalaže badnjak, raznosi slama po oborima, voćnjacima i njivama zbog plodnosti i rodnosti.
Ideja da se u jednoj od najpoznatijih gradskih ulica koja je uvek bila glavno jezgro Negotina, organizuje Vesela čaršija, rođena je pre pet godina.

Ž. Marković
Licidesrko srce zaštitni znak Vesele čaršije

- To je naša najlepša zimska manifestacija, a njen zaštitni znak je licidersko srce - rekla je za "Vesti", Tatjana Panić član Opštinskog veća zadužena za kulturu i turizam.

Kao i ranijih godina i ove je bio dobar odziv vlasnika radnji i lokala iz Knez Mihailove ulice koji su manifestaciji dali svoj doprinos. Imali smo dvadesetak štandova sa bogatom ponudom proizvoda i posluženjem za posetioce - veli Tatjana.

Štand vinara

Negotinci su Veseloj čaršiji svih godina pružali podršku svojim dolaskom iako je, kao po pravilu, svaku od do sada održanih pet manifestacija obeležila veoma niska temperatura, prošle godine kiša, pretprošle sneg i kiša... No, to očigledno ne umanjuje zadovoljstvo učešća u čaršijskom druženju pa je tako bilo i ovog 19. januara. Negotinci vole Veselu čaršiju i druženje koje im ona donosi, potvrdili su listom svi sa kojima su i novinari podelili vreme u ulici otvorenog srca.

A, na dobro raspoloženje koje su Negotinci sa sobom poneli na Bogojavljenje u čaršiju, odgovorili su izlagači, darovima za najmlađe, slatkim i slanim posluženjem: prodavnica Sani, Slatka bajka Ljubinke Tranpe, Sekcija žena penzionerki, Etno restoran Konak, Lovačko i udruženje pčelara i mnogi drugi.

Zapažene štandove imali su i drugi krajinski preduzetnici, a veoma posećen bio je i štand Udruženja vinara Negotinska Krajina, čiji su članovi izneli svoja najkvalitetnija vina i rakije i ponudili ih posetiocima na degustaciju.

"Mokranjac" uspešan organizator

Poseban ton dala je muzika najmlađih negotinskih horista, vokalnih i instrumentalnih grupa. Za dobru atmosferu zaslužni su svakako brojni izvođači, različitih generacija. Etno grupa OŠ "Vuk Karadžić" - Klasje sa dirigentom Dušicom Đurđić, hor "Stevan Mokranjac" Vivak, sa dirigentima Aleksandrom Đukić i Draganom Marinović-Simonović, Udruženje frulaša Krajinska frula, vokalna grupa Ajduci sa dirigentom Danijelom Marković, Starogradski orkestar Kavaljeri i duvački orkestar Žikice Prvulovića. Bilo je ravno podvigu pevati i svirati na temperaturi u minusu i zato svi oni zaslužuju veliku zahvalnost svojih sugrađana.
Organizacija Vesele čaršije je i ove godine bila poverena Turističkoj organizaciji i Domu kulture "Stevan Mokranjac", uz pokroviteljstvo opštine Negotin.

2024 © - Vesti online