Četvrtak 28.01.2016.
17:50
Vestionline

Dok Rusija čeka hapšenje, ubica ruskog pilota slobodno šeta Istanbulom

Reuters
Ruski suhoj u plamenu posle udara turskih raketa

Turski lovac je 24. novembra prošle godine oborio ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice, što je značajno pogoršalo odnose zvanične Moskve i Ankare.

- Ja sam i ovde i tamo. Odlazim i vraćam se. Sad sam došao na sahranu, a onda ću se opet vratiti - rekao je Alparslan Čelik novinarima tokom sahrane člana turske Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) Ibrahima Kučuka.

On je poginuo u ruskim vazdušnim napadima na jedno turkmensko selo u Siriji, preneo je list "Hurijet".

Čelikova izjava navodi na zaključak da će se on vratiti u Siriju i boriti se protiv militanata Islamske države. Prema navodima turskih medija iz 2014. godine, Čelik je putovao u Siriju i Irak kako bi se borio na strani nacionalne manjine Turkmena, koji su meta napada džihadista.

Čelik, državljanin Turske koji tvrdi da je ubio ruskog pilota Olega Peškova, izjavio je na Kučukovoj sahrani: "Mučenik Kučuk je bio naš prijatelj i borio se sa nama."

Posle obaranja ruskog aviona, Čelik je u video snimku pravdao ubistvo Peškova, ističući da je ruski pilot bacao bombe na Turkmene.

- Taj pilot nas je bombardovao samo pet minuta pre nego što je Turska oborila njegov avion, a u tim napadima su poginula i ranjena naša braća. U mojoj savesti nema mesta za osobu koja je bombardovala turkmenske civile - rekao je Čelik i dodao da je osveta najprirodnija stvar na svetu.

Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov je izneo tvrdnju da je Čelik odgovoran za ubistvo pilota Peškova, a zvanična Moskva je 20. decembra od Ankare zatražila da uhapsi Čelika.

2024 © - Vesti online