Petak 29.01.2016.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti

Trojanski konj u trci za Belu kuću

Tanjug/AP
Zamutiće vodu: Majk Blumberg

Sličan primer relativno uspešnog kandidata "trećeg puta" prethodno se dogodio 1992. kada je teksaski milijarder Ros Pero ušao u nadmetanje sa Bilom Klintonom i tadašnjim predsednikom Džordžom Bušom. Pero je tada osvojio bezmalo 19 odsto glasova. Premalo za Belu kuću, ali dovoljno da oslabi desnicu i s predsedničke funkcije skine Buša.

Eventualna kandidatura Blumberga je posebno zanimljiva i jer ga u nju gura jedan drugi milijarder. Australijski medijski magnat Rupert Mardok se umešao u posebno neizvesnu američku predsedničku kampanju podstakavši bivšeg gradonačelnika Blumberga da uđe u trku.

Trojka iz Velike jabuke

Sve troje favorita za predsedničku funkciju dolaze iz Njujorka. Hilari Klinton je bila senator iz Njujorka, Tramp je poznati njujorški kralj nekretnina, a Blumberg legendarni gradonačenik Velike jabuke koji je funkciju obavljao od 2002. do 2013. godine. Politički je nekada pripadao demokratama, a potom republikancima, da bi se deklarisao kao nezavisni političar od 2007. godine. Na Forbsovoj lestvici najbogatijih ljudi zauzima deseto mesto u Sjedinjenim Državama, sa 36,5 milijarda dolara ličnog imetka.

- Ovo je Blumbergu poslednja prilika. Nikad ne znaš dok ne uđeš u borilište. Događaji menjaju sve, posebno u vreme izbora - napisao je Mardok (84) na Tviteru.

Blumberg, milijarder i osnivač istoimene agencije za finansijsko informisanje, proteklog vikenda je otkrio da razmišlja da uđe u trku kao nezavisni kandidat. Nekoliko sati pre Mardokove poruke na, republikanac Donald Tramp najavio je da neće doći na poslednju republikansku debatu koju je juče organizovola televizija Foks njuz, zbog prisustva popularne novinarke Magin Keli koja mu nije po volji. Zanimljivo je da je osnivač te konzervativne televizijske mreže za celodnevno informisanje upravo Rupert Mardok.

Pitanje koje analitičari razmatraju jeste kome to Blumberg može da otkine glasove. Iako je reč o čoveku liberalnih pogleda na društvo, svi su saglasni da on može da naudi samo Trampu. Taj sudar milijardera možda ne bi odveo Blumberga do pobede, ali bi posredno osigurao da se Hilari Klinton "prošeta" kroz izbore budući da ona nema ozbiljnog rivala na - uslovno rečeno - američkoj levici.

Ovo nije prvi put da australijski magnat sokoli Blumberga da se kandiduje. Učinio je to još u avgustu.

- Uz Trampa koji je postao veoma ozbiljan kandidat, vreme je da u borilište uđe još jedan kandidat milijarder, Majk Blumberg. Najbolji gradonačelnik - poručio je tada na Tviteru. Međutim, zanimljivo je da Mardok smatra da bi Blumbergova kandidatura mogla više da naškodi Klintonovoj nego Trampu. Blumberg je rekao da će odluku o kandidaturi doneti početkom marta, nakon predizbora u prvim državama Ajovi i Nju Hempširu.

2024 © - Vesti online