Četvrtak 28.01.2016.
18:18
Vestionline

Albanska propaganda sa "Arkanovim tigrovima" dobija Oskara?

Tanjug
Scena iz filma gde albanski glumac igra Arkanovog borca

Producent filma je kao student dobio batine od srpskog policajca jer se pravio da ne razume srpski, pa je svoje iskustvo sada pretočio u film u kojem se pominje i Arkan.

Radnja ovog filma od 21 minuta odvija se u Kosovskoj Mitrovici 1998, u vreme kada su napadi terorističke Oslobodilačke vojske Kosova već uzeli maha, a tu stigle i srpske paravojne formacije. To se vidi kroz scenu u kojoj 12-godišnji Petrit u želji da zaradi novac za bicikl kakav ima i njegov drug, tajno uzima papir za rolanje cigareta od svog dede i prodaje ga Draganu, pripadniku Arkanovih "Tigrova".

U jednoj od scena filma dečaci se voze autobusom kada ih na kontrolnom punktu zaustavlja srpska policija, koja pretresa sve i maltretira dečake kada pronađu knjige na albanskom jeziku. Isti lik uspeva kasnije da izbegne deportaciju na koju srpska paravojska prisiljava njegovu porodicu pošto u noći racije prespava kod Petrita.

Ulogu Arkanovog ratnog veterana Dragana igra Ešref Durmiši, producent filma.

Reditelj je Britanac Džejmi Donahju koji očigledno ima jednostran pogled na ratna dešavanja i idealizovanu sliku sadašnjeg stanja na Kosovu.

Film je inače već dobio tri nagrade na "Aspen šortsfestu" u Koloradu prošle godine.

2024 © - Vesti online