Subota 22.05.2010.
13:32
Vestionline

Nova uputstva za sunčanje

Sunčevi zraci podstiču telo na stvaranje vitamina D, koji, potvrdile su mnoge nove studije, jača otpornost organizma i smanjuje mogućnost razvoja određenih oblika tumora, štiti srce, pa čak smanjuje i mogućnost prehlade.

S obzirom da dolazi od dermatologa možda će vas iznenaditi, ali mnogi od njih sad preporučuju da malo vremena provedete pod suncem bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom.

Studija iz 2009. godine, objavljena u "Journal of Clinical Oncology", pokazuje da oboleli od melanoma sa većim nivoom vitamina D imaju tanji i ne tako opasan oblik tumora od onih sa manjim nivoom vitamina D.

Druge studije su povezale vitamin D sa smanjenim rizikom od razvoja multiple skleroze, te raka dojke i debelog creva.

Manje količine vitamina D telo sintetizuje zimi zbog oblačnog vremena, a osobe tamnije puti posebno ga teško sintetizuju zbog veće količine melanina u koži.

Da li su onda kreme za sunčanje nepotrebne? Ne, i dalje treba da ih koristimo. Zaštitite lice, vrat i šake, ali pustite da vam noge i ruke oko 15 minuta budu izloženi sunčevim zracima bez zaštite.

Ovako nezaštićeni treba da budete posebno pažljivi i ne smete da se sunčate između 10 i 16 sati. Izlaganje suncu ograničite na 10 do 15 minuta, dva do tri puta nedeljno. Tako ćete dobiti potrebnu količinu vitamina D, a nećete oštetiti kožu.

Sunčanje kombinujte sa hranom bogatom vitaminom D, poput pečurki, mlečnih proizvoda, lososa i ulja bakalara. Ukoliko imate izuzetno nizak nivo vitamina D, lekar može da vam propiše uzimanje dodataka ishrani.

Ipak, budite oprezni, visok nivo vitamina D može da bude otrovan tako da ga ne smete uzimati nepromišljeno.

2024 © - Vesti online