Subota 22.05.2010.
11:53
Srna

Novi američki udžbenici menjaju istoriju

Za 20 godina: Amerika nije imala robove, samo artikle "atlantske trougaone trgovine"

Prema novim smernicama nastavnog plana, učenici u Teksasu sada će učiti da UN mogu predstavljati i pretnju po američke slobode i da osnivači SAD nisu nameravali potpuno odvajanje crkve i države.


Kritičari smatraju da su ove promene ideološke i da iskrivljuju istoriju. Međutim, pristalice promena tvrde da ispravljaju liberalnu pristrasnost u obrazovanju.

Analitičari ističu da Teksas u kojem ima pet miliona dece školskog uzrasta, ima značajan uticaj na nastavne programe širom SAD. Prema njihovim rečima, izdavači školskih knjiga često na nacionalnom nivou štampaju ono o čemu se predaje u Teksasu.

Učenici u Teksasu će sada učiti o koristima američkog slobodnog tržišta i kako državni porezi mogu da naškode ekonomskom napretku. Učiće i o tome kako su američki ideali od koristi svetu, ali da organizacije poput UN mogu biti pretnja po ličnu slobodu.

Novi nastavni plan sa liste velikih mislilaca, između ostalih, izostavlja i Tomasa Džefersona, uprkos tome što je jedan od osnivača SAD, a koji je i zaslužan za razvoj ideje da bi država i crkva trebalo da budu odvojene.

Ova doktrina postala je kamen temeljac američke vlade sa kojom se ne slažu pojedine verske organizacije i pojedini članovi Odbora za obrazovanje države Teksas. Odbor je sa devet glasova za i pet protiv usvojio novi nastavni plan za osnovne i srednje škole.

Međutim, tokom diskusije izneto je i nekoliko kontroverznih predloga, a jedan od njih je da se trgovina robovima naziva "Atlantska trougaona trgovina".

2024 © - Vesti online