Sreda 27.01.2016.
22:50
Vestionline, Tanjug

"ZSO samo ako je u skladu sa odlukama Ustavnog suda Kosova"

Tanjug
Pregovori tekli u pozitivnoj atmosferi: Isa Mustafa

- Ništa neće funkcionisati na Kosovu osim ako nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda - rekao je Mustafa novinarima, posle troipočasovnog sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Kad je reč o izborima za Skupštinu Srbije, Mustafa je rekao da će oni biti održani na teritoriji Kosova u skladu sa zakonima Kosova.

- Poštovaće se prava Srba da glasaju, ali u skladu sa zakonima Kosova - rekao je Mustafa.

On je rekao da je razgovor protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi bez obzira, kako je naveo, na to šta je "srpska strana rekla", te da je prevaziđeno pitanje priznavanja diploma i da će biti postupano u skladu sa dogovorima iz 2011. godine, dok su ostala pitanja, poput slobode kretanja i drugih, ostavljena za kasnije.

- Šta god da je ostalo, u budućnosti mora da bude u skladu sa zakonima republike Kosovo i Ustavnog suda Kosova - ponovio je Mustafa.

Na pitanje da li će početi da se radi na Statutu ZSO, odgovorio je da u Prištini analiziraju odluku Ustavnog suda, da će omogućiti radnim grupama da rade na tome, ali da večeras, kako tvrdi, nisu dogovoreni nikakvi rokovi u vezi s tim.

Dao šansu dijalogu

Upitan zašto je došao u Brisel, uprkos tome što je ranije tvrdio da neće doći dok se ne ukinu vize za građane Kosova, Mustafa je rekao da je ta situacija sa vizama neprihvatljiva, ali da Priština mora da pruži doprinos dijalogu.

- Mi želimo da pokažemo da smo konstruktivni u normalizaciji odnosa i mislim da smo time ispunili kriterijume za donošenje političke odluke da se ukinu vize - rekao je Mustafa i dodao da nije uslovljavao Brisel i da to Priština ne radi.

2024 © - Vesti online