Sreda 27.01.2016.
21:49
Vestionline

"NATO kreće u borbu protiv ruske propagande"

Reuters
Mi smo dobri, a oni loši...

U nacrtu predloga vojnog odbora NATO-a, koji su strani mediji dobili na uvid, stoji da bi vojna taktika - shvatiti protivnika i zatim uticati na strani auditorijum - mogla da postane deo integrisanije komunikacijske strategije.

NATO bi mogao da krene u borbu protiv ruskog "korišćenja informacija kao oružja", taktike koju je Kremlj primenio u akcijama kao što je zauzimanje Krima 2014., stvaranjem novog, snažnijeg odeljenja za komunikacije i skidanjem oznake poverljivosti sa osetljivog materijala, navodi se u nacrtu planova.

Dokument na 23 stranice deo je rasprave u NATO-u koja traje već dugo. U ovoj organizaciji odbili su da komentarišu taj nacrt, ali je medijima rečeno da njihov vojni odbor radi na politici strateških komunikacija.

- Zemlje članice još moraju da razmotre taj nacrt politike i one će na kraju da odlučuju o njemu - rekla je Eva Svobodova, savetnica za javne poslove i strateške komunikacije predsednika vojnog odbora.

"NATO je otvoren, Rusi šire propagandu"

Iako takvu strategiju zagovaraju Velika Britanija i druge članice, SAD su oprezne u pogledu bilo kakve strategije koja bi mogla da se tumači kao propaganda.

Američki zvaničnici kažu da verodostojnost NATO-a počiva na otvorenosti i iskrenosti. Rusija je investirala u medijsku organizaciju, nazvanu Sputnjik, sa stotinama novinara u inostranstvu, čiji je cilj da se bori protiv agresivne zapadne propagande, kako je nazivaju u Rusiji.

Naravno, ovo je samo jedna verzija cele priče. Ako pratimo ruske medije, možemo da čujemo ili pročitamo praktično iste rečenice, samo u njima treba da zamenimo imena "dobrih" i "loših momaka". Kome ćemo na kraju da verujemo, zavisi od naših sklonosti i simpatija.

2024 © - Vesti online