Sreda 27.01.2016.
20:50
Vestionline

Zapad bi prisnije odnose sa Rusijom: Što dublja kriza, Putin sve moćniji

Reuters
Raste njegov uticaj u svetu: Vladimir Putin

Kako piše ovaj portal, u poslednje vreme mnogi visoki zvaničnici iz SAD i zemalja Evropske unije predlažu da se pronađe rešenje za prisniji dijalog sa Rusijom.

- Sve češće smo svedoci jasnih signala koji govore da je proces pomirenja započet. To se ogleda u tome da zapadne zemlje sve primetnije govore o pronalasku rešenja za celokupni geopolitički haos - citira "Blumberg" glavnog analitičara nemačke "Komercbanke" Sajmona Kihano Evansa.

Istovremeno, navodi se u članku, uprkos sankcijama, Rusija nikada nije bila isključena iz procesa pregovora kada je reč o glavnim međunarodnim problemima. Evropa ima dugogodišnje ekonomske veze sa Moskvom, a zbog trenutne diplomatske krize trpi velike gubitke.

Obzirom na to da se Rusija našla na udaru Zapada zbog Ukrajine, "Blumberg" primećuje da je sirijska kriza u potpunosti potisnula ukrajinsku, pa Evropu više brine Sirija i sve veći broj izbeglica koje svakodnevno pristiži iz te zemlje, nego Kijev.

- Ukrajinska kriza više neće biti jedinstven uslov političarima - piše "Blumberg".

SAD svakako nisu zadovoljne ovim otopljavanjem odnosa između Evrope i Rusije, pa će se na sve načine truditi da primire evropske partnere koji su nezadovoljni sankcijama i koji pokušavaju da proguraju ideju o ukidanju ograničavajućih mera, dodaje agencija.

2024 © - Vesti online