Četvrtak 28.01.2016.
03:00
B. Simonović - Vesti

Crna Gora otima i dvorsku kapelu

Vesti
Da li će dvorska kapela postati prva državna crkva u Crnoj Gori

Sudija Jegdić je i u ponovljenom postupku doneo presudu istovetnu onoj koju je drugostepeni sud prethodno ukinuo, odnosno ponovo je kao neosnovane odbio tvrdnje Mitropolije crnogorsko-primorske da je ona održavanjem stekla pravo svojine na toj bogomolji.

Prvostepeni sud, pak, i dalje tvrdi da je ovaj verski objekat pripadao imovini crnogorske dinastije Petrović, te da je kao takav, konfiskovan u sklopu ostale konfiskovane imovine prvog i potonjeg crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića, odnosno "postao društvena svojina, državna imovina".

Sve jasno piše

U testamentu kralja Nikole, čija se kopija čuva u Arhivu Jugoslavije, u legatu Milana Stojadinovića (Arhivu Kraljevine Jugoslavije ga je 2. novembra 1925. godine dostavio Jovan Popović, bivši opunomoćenik ministra i punomoćnik prestolonaslednika crnogorskog Danila, sina kralja Nikole), u drugoj stavci nedvosmisleno piše: "Našem sinu Knj. Mirku ima pripasti, dvorac Kruševac sa zemljom koja je zagrađena žicom". Nema ni pomena crkve.

Sud, dakle, smatra da Mitropolija crnogorsko-primorska nije mogla održavanjem objekta steći pravo na svojinu i tvrdi da nije priložila nijedan valjani dokaz da je objekat ikada bio u njihovoj svojini. To je potkrepljeno tvrdnjom da nije proteklo vreme državine od 20 godina, koliko je potrebno da bi se primenio pravni institut održaja, pa je, kako tvrdi sud, "nesumnjivo da nisu ispunjeni uslovi da se tužiocu, to jest Mitropoliji crnogorskoj, po tom osnovu prizna pravo svojine na predmetnoj nepokretnosti".

Crkva se, inače, nalazi na brežuljku Kruševac, na pedesetak metara od nekadašnjeg dvorca kralja Nikole, koji je svojevremeno konfiskovan i pretvoren u bolnicu. Upravo tu činjenicu da se crkva nalazi u nekadašnjem dvorskom kompleksu, tužilac - država Crna Gora, ističe kao glavni adut i dokaz da je crkva njena, odnosno da je Mitropolija crnogorsko-primorska uzurpirala državnu imovinu.

Uz čuđenje otkad je to država vlasnik verskog objekta i tvrdnju da je ova kapela oduvek služila kao bogomolja, Mitropolija crnogorsko-primorska ističe da oko toga nikada nije bilo nikakvih problema ni sa državom, ni sa upravom Centra savremene umetnosti, koji već više od 30 godina deluje u nekadašnjem dvorcu crnogorskog monarha na Kruševcu.

- Ovaj sudija ne zna elementarnu stvar koju mora znati svaki pravnik, da se hram kao zadužbina, ili kao ktitorstvo, tj. prilog, ne daje državi već crkvi. Osim toga, treba da pogleda testament kralja Nikole u kojem on sinu Mirku ostavlja Dvorac na Kruševcu, ali ne i crkvu Sv. Dimitrija. Kralj Nikola je bio pobožan čovek, za razliku od ovog sudije, i znao je da ako nešto priloži Crkvi da to nije više njegovo i to je jasno pokazao u svom testamentu - kaže Jovan Markuš, nekadašnji gradonačelnik Cetinja i veliki znalac istorije dinastije Petrović i Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online