Četvrtak 28.01.2016.
01:00
A. Vučićević - Vesti

Umesto DNK analiziraju dugove

A. Čukić
Prazna kasa: Centar za humanu molekularnu genetiku

Ova dugovanja dovela su u pitanje dalji rad Centra.

- Ukoliko država želi da ima ovu instituciju u pogonu, treba da izmiri svoja dugovanja. Mi nemamo novca za nabavku hemikalija, nemamo sa čim da radimo i pitanje je trenutka kada će doći do potpune blokade - objašnjava za "Vesti" dr Dušan Keckarević iz Centra za humanu molekularnu genetiku. On podseća da se Centar finansira isključivo od naplate svog rada.

- Za nauku i nastavu na fakultetu od države dobijamo neku crkavicu, ali za analize ništa. Stalno smo u minusu, jedva plivamo. Kupujemo hemikalije na obraz i obećanja da ćemo platiti - kaže Keckarević. Upozorava i na zastarelu opremu i izražava bojazan da, u slučaju kvara nekog od aparata, Centar ne bi imao novca ni za popravku.

Računovođe prezauzete

Iz Višeg suda u Beogradu "Vestima" je obećano da će proveriti navode o dugovanjima prema Centru za humanu molekularnu genetiku. Ipak, u njihovom zvaničnom dopisu pravi odgovor je izostao.
- Nismo u mogućnosti da proverimo da li dugovanja uopšte postoje, imajući u vidu trenutni obim posla službe računovodstva, zato što je u toku izrada godišnjeg izveštaja. Samim tim ne možemo da komentarišemo da li ćemo i kada izmiriti dugovanja, kao i zašto nisu izmirena, ako postoje - navodi su u odgovoru "Vestima".

U ovoj laboratoriji se godišnje obradi na hiljade uzoraka DNK. Jedna analiza u proseku košta oko 100 evra.

- Ove analize se najčešće rade kad su u pitanju krivična dela poput ubistva, silovanja, razbojništva i slično. Tada su analize od ključnog značaja da okrive, ali i oslobode nekoga optužbi - pojašnjava dr Keckarević. On dodaje da sudovi angažuju Centar i za parnice u kojima je potrebno određivanje očinstva, ali tada stranke same plaćaju troškove, pa sa tim delom naplate nemaju problema.

- Takav broj uzoraka ne može da se meri sa brojem uzoraka koji se koriste u krivičnim postupcima i koje plaćaju sudovi, tako da ne mogu da nam obezbede dovoljno novca za hemikalije i reagense - dodaje dr Keckarević.

I građani o svom trošku mogu da zatraže DNK analize u ovom Centru, ali je njihov broj deset puta manji u odnosu na one koje nalaže država.

- Mi smo jedina državna institucija koja se bavi ovim poslom. Ako je tačno da nema ambicija da se održi rad Centra, onda i država i pravosuđe idu krupnim koracima unazad - zaključio je dr Keckarević.

2024 © - Vesti online