Subota 22.05.2010.
07:56
Blic.rs

Poskupljuju namirnice bez kojih se ne može

Na poslednju korekciju cena goriva, od oko četiri dinara po litru, ali i nagli skok kursa evra, prvi su reagovali pijačni prodavci koji su, da bi poslovali rentabilno, cene svojih proizvoda odmah korigovali za oko 20 odsto.

Korekcije cena najavili su i proizvođači osnovnih životnih namirnica. Prvo na udaru, biće ulje, jer uljari već sada pripremaju nove cenovnike. Aleksa Janičić, generalni direktor uljare "Banat" iz Nove Crnje, kaže da potrošači uskoro mogu da očekuju novo poskupljenje ulja, i to za sedam do 10 odsto po litru.

Sledi šećer, čija će cena prema rečima Ljubiše Radenkovića, direktora šećerane "Te-To" iz Sente, najverovatnije porasti za dinar-dva po kilogramu.

“Šećer je roba sezonskog karaktera, pa njegova cena od maja do septembra raste, a od septembra do februara pada. Kako mu sada kreće sezona bolje prodaje, očekuje se i njegovo poskupljenje. Veći skok cena, međutim, treba očekivati od septembra, kada počinje njegova nova proizvodnja, u koju će sigurno biti ukalkulisan rast cena goriva i skok kursa evra, pre svega zbog toga što gorivo u proizvodnji šećera učestvuje sa 20 odsto“, objašnjava Radenković.

Korekcije cena najavljuju i mlinari. Dejan Pilja, direktor prodaje u kompaniji "Žitko" koja je jedna od najvećih mlinskih kompanija u Srbiji, kaže da se na poskupljenje brašna i testenina može računati po završetku žetve, što je za oko mesec i po dana.

“Tek kada prikupimo žito, znaće se pravo stanje. Kako stvari stoje svi naši proizvodi, brašno, testenine i sirovine za proizvodnju piva, tada će poskupeti za nepunih 10 odsto“, kaže Pilja.

Da bi ovogodišnja žetva mogla da poremeti tržište, smatra i Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije koji objašnjava da se zbog skoka cena goriva i skupljeg đubriva, posle žetve očekuje i rapidan rast cena pšenice, što automatski znači i rast cena brašna, ali i svih pekarskih proizvoda.

“Poslednje korekcije cena goriva i rast kursa evra, doveli su do toga da pekarska industrija posluje na granici rentabilnosti. Uprkos tome cene pekarskih proizvoda nisu menjane i to iz dva razloga. Prvi su niske cene prošlogodišnje pšenice i brašna koje su omogućile da postojeće cene hleba i pekarskih proizvoda ostanu iste, a drugi je tržišna borba pekara koje u odnosu na prošlu godinu sada beleže pad prometa za 25 do 40 odsto. Međutim, kad cena pšenice skoči, pekari će morati da koriguju svoje cene. Za koliko znaćemo za mesec i po dana“, kaže Pralica.

Mleko, jogurt, sirevi i konditori za sada ostaju po staroj ceni, jer je, kažu proizvođači, kupovna moć jako niska, zbog čega od poskupljenja ne bi bilo svrhe. Jedina lepa vest za ovdašnje potrošače jeste da su od ove nedelje cene svinjskog mesa ponovo u padu. Tako se u "Matijeviću" svinjetina i mesne prerađevine prodaju po cenama nižim za pet do 10 odsto, dok je u mesarama kragujevačke "Budućnosti" svinjsko meso jeftinije za 15 do 20 odsto.

Što se tiče cena junetine, tu korekcija neće biti jer je cena ovog mesa i inače vezana za kurs evra. Kilogram žive vage sada košta 1,40 do 1,50 evra, a ako evro nastavi da raste, jedino što može da se desi je, kažu klaničari, da cena ovog mesa u otkupu padne za oko 10 centi.

2024 © - Vesti online