Sreda 27.01.2016.
01:30
Vestionline

Kako preživeti roditelje i familiju na Fejsbuku

facebook.com
Dosta više tetkinih lajkova...

Šareni svet interakcije sa roditeljima i širom rodbinom na društvenim mrežama može da bude daleko strašniji, prevrtljiviji i zastrašujući.

Setite se, na primer, kada vas je pozvala tetka i poluljutito pitala zašto još uvek niste prihvatili teču za prijatelja. Zbunjeno ste se počešali po glavi - ne znate ni tečino puno ime. Teča ima Fejsbuk? Teča je poslao zahtev?

Evo nekih primera zastrašujućeg sveta interakcije sa najmilijima.

MAMA

Dok mama ne nauči kako da komentariše direktno sa pametnog telefona, moguće je stvari držati pod kontrolom. Možda je okej da blokirate mamu kad imate 20 godina i nemate živaca da joj objašnjavate bilo šta što ima veze sa vašim životom, ali ne možete to da radite doveka.

Odblokirajte mamu. Obrišite komentare koji liče na one sa početka teksta ili na prepisku na slici iznad ako vam stvarno toliko smetaju i posle nekog vremena će skontati da više nema poente da ih ostavlja.

Tada vam ostaje da se naviknete na udare lajkova. Posle nekog vremena postaće predvidivi, znaćete kad i koliko često da očekujete 67 notifikacija - uglavnom lajkova fotki iz leta 2009.

TATA

Tata je potpuno drugačiji tip od mame. Ni približno emotivan kao ona, ni približno takmičarski nastrojen. Svejedno, potrebno je da ga s vremena na vreme podsetite da oladi sa forama, koje samo očevi mogu da izmisle.

BRAT OD TETKE

Sve lajkuje. Drugo ime mu je "siguran lajk". Sladak je. Možda bi bilo kul da mu ponekad nešto lajkujete. Ali nemojte, ako gajite bilo kakvu nadu da će prestati da vam lajkuje sve što objavite.

TETKA LIČNO

Ako postoji bilo ko ko prati tvoju aktivnost redovnije od nje, to je jedino tetka koja vreba iza tečinog profila, što je, u stvari, njihov zajednički profil.

pixabay.com
Kako da ne prihvatite mamu za prijatelja na Fejsbuku?

Komentarisaće svaku fotku iz izlaska. Sa tetkom često ne vredi da se borite, važno je samo da je naučite da ne piše ništa po vašem zidu.

ROĐACI IZ AMERIKE

Obično najaktivniji za vreme praznika. Inače ne žele da vas se sećaju svakog dana, tako da je moguće da ste im na hajdu u svako drugo doba godine, sem za praznik. Ali praznici su posebna priča - tada će vas tagovati na grupnoj fotki sa vatrometom, preko koga piše "Srećna 2016".

Sačekajte da prođe praznik, da se vrate svom uobičajenom, ne-nostalgičnom raspoloženju i skidajte to sa zida.

U najekstremnijim slučajevima, uvek ostaje opcija zaključavanja zida za sve komentare.

2024 © - Vesti online